Три седмици преди официалното откриване на новата художествена галерия на

...
Три седмици преди официалното откриване на новата художествена галерия на
Коментари Харесай

Галерията на Гладстон отесня, преди да отвори врати

Три седмици преди формалното разкриване на новата художествена изложба на ул. „ Гладстон ”, залата към този момент отесня. Артпространството е ангажирано за прояви под шапката на Общината и фондация " Пловдив 2019 ", а предходните стопани от Дружеството на пловдивските художници са вън от играта.

„ Имаме три огромни планувани събития, които смятахме да вършим в новата зала, а се оказва, че тя е заета до края на годината ”, изясни ръководителят на сдружението Снежана Фурнаджиева.

Пръв в новата зала ще подреди картините си Румен Жеков. Неговата галерия е под патронажа на кмета Иван Тотев. Веднага по-късно галерията ще е окупирана до Нова година с

експозиция на немски модернисти,

поканени от фондация „ Пловдив 2019 ”.

По предварителни данни става въпрос за разнородни произведения от картон и велпапе. „ Нашите три събития са планувани и вкарани в афиша на ЕСК. Готвим ги от две години. Сега на улицата ли да ги вършим ”, чуди се госпожа Фурнаджиева.

Най-важното от тях е изложбата на испанския художник и стихотворец Хинес Лиебана. Тя би трябвало да бъде открита на 22 октомври с концерт на пианистката Мария Долорес Гайтан и цигуларя Марио Хосен. Лиебана въобще

не е инцидентен създател

- той е и създател на известната в Испания поетична група Cantico от град Кордоба.

Зад гостуването му стои институтът „ Сервантес ” и посолството на кралството. На откриването би трябвало да бъде публично показан новият испански дипломат. „ Засега сме на улицата, тъй като тогава " Пловдив 2019 " ще коват картини от велпапе по стените на новата изложба ”, недоволства Фурнаджиева. От институт " Сервантес " са изпратили на 2 август писмо до Дружеството, където питат загрижени къде ще се провежда проявата.

По проект на 3 септември Дружеството трябваше да открие и обичайна галерия „ 15х5 ”, която е част от Есенния салон на изкуствата. „ Засега тя също остава на улицата ”, сбита е Фурнаджиева. Другата огромна демонстрация е изложбата " 100х100 " на 110 пловдивски художници, които

би трябвало да покажат 130 произведения.

Всичките са огромен формат - метър на 1,4 метра. Още преди две години е решено да бъде открита в новата изложба на 1 октомври.

Зам.-кметът по културата Александър Държиков сподели, че е предложил на Дружеството трите етажа от Дома на културата „ Борис Христов ” за изложбата " 100х100 ". „ Те са пригодени за такива събития - можем незабавно да ги предоставим. Събитията на госпожа Фурнаджиева са планувани за залата на „ Гладстон ”, споделя Държиков. Дружеството обиколило трите етажа и пресметнало, че на тях ще събере единствено 70 от творбите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР