Три седмици минаха, откакто лидерите на Европейския съюз се събраха

...
Три седмици минаха, откакто лидерите на Европейския съюз се събраха
Коментари Харесай

Спорове между Франция и Германия водят към блокаж избора на ръководители на ЕС

Три седмици минаха, откогато водачите на Европейския съюз се събраха за последно, с цел да обсъдят кой да заема висшите постове в блока през идващите години. От тогава обаче наподобява нищо не се е трансформирало. Днес държавните и държавни ръководители още веднъж още се съберат на считана за решаваща среща, на която би трябвало да дефинират номинациите си за няколко председателски поста в Европейски Съюз. Очакванията за пробив, меко казано, не са високи.

Франция и Германия не наподобява да са покрай изглаждане на разликите си след конфликта на предходния Европейски съвет, а групите в Европейския парламент реализираха слаб прогрес в междупартийните диалози, само че не са подготвени да се обединят зад един претендент за ръководител на Европейската комисия.

Отново конфликт сред Париж и Берлин

Според дипломати и публични лица, представени от " Ройтерс " поради разнобоя сред Германия и Франция е малко евентуално водачите да се договорят за съответни имена за основните постове в съюза. Петте основни поста в Европейски Съюз (в Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, Европейската централна банка и този на висшия представител за външната политика и сигурността) се овакантяват по-късно тази година след изборите за Европарламент преди близо един месец. Резултатът от вота е един фрагментиран парламент на Европейски Съюз, в който към момента не се е оформило болшинство, което да утвърди новото управление и да съгласува политически цели до 2024 година

При предходните избори, през 2014 година, Европарламентът незабавно след гласуването излезе с безапелационна позиция, настояващата националните водачи на съюза да предлагат избраника на депутатите, Жан-Клод Юнкер, за нов началник на изпълнителния орган - Европейската комисия. Този път те към момента не са се обединили към едно име.

Нещата се усложняват от това, че френският президент Еманюел Макрон е срещу немския претендент, повдигнат от отслабената, само че към момента най-голяма група в Народното събрание: Манфред Вебер от дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП).

Дипломати и публични лица в политическия епицентър на блока споделиха, че обществените рецензии на Макрон против Вебер, както и неотдавнашните му изявления, че самата Меркел би била превъзходен нов водач на Европейски Съюз, са настроили враждебно Берлин.

Меркел нееднократно към този момент отхвърли да демонстрира интерес (към всевъзможни политически постове, откакто се отдръпна като канцлер след близо 3 години). Подкрепата й за Вебер, който е от нейната сестринска баварска партия ХСС, изначало се струваше неохотна на Брюксел и резултат от вътрешна договорка в ръководещата коалиция. Според някои източници обаче тя в този момент се усеща задължена да пази неговата кандидатура.

 Ангела Меркел и Манфред Вебер
© Asscociated Press

Ангела Меркел и Манфред Вебер

Тъй като се овакантяват и другите управителни постове, в това число президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ), ръководителят на Европейския парламент и ръководителят на дипломацията на съюза, анализатори считат, че договарянето им в пакет ще отнеме много време. " На тази среща на върха решение няма да има ", сподели източник в една от 28-те столици на страните членки. Подобно мнение показаха още няколко източника в Брюксел.

Все още няма чувство за неотложност на въпроса. Необходима е обща френско-германска линия, належащо е болшинство в Европарламента. Нищо от това към този момент не е налице, прекомерно рано е за хората да покажат ръката си ", сподели различен посланик в Брюксел.

Новият Европейски парламент би трябвало да се събере публично за първи път на 2 юли, с цел да избере новия си ръководител. Ако няма договорка в края на тази седмица, дипломати от Европейски Съюз считат за допустима нова среща на върха на съюза на 30 юни, през юли или даже към края на август, с цел да се реализира единодушие за имената.

Сценариите

" Файненшъл таймс " показва четири сюжета за срещата през днешния ден.

Задънена улица (отново)

Според изданието това е най-вероятният резултат, тъй като Макрон наподобява твърдо срещу Вебер, а Меркел е подготвена да го отбрани най-малко един път. Възможно е дебатите да се концентрират върху тактиката по кое време да се организира идващият Европейски съвет. Вариантите са това да се случи преди Европейският парламент да избере новия си ръководител на 2 юли или малко по-късно. Интересите на водачите на Европейски Съюз и на евродепутатите не са напълно идентични. Има разлики даже и в самите политически фамилии в Европейския парламент. Партията, която получи председателския пост в институцията може да бъде лимитирана що се отнася до останалите висши позиции.

Подкрепа за " водещия претендент "

Това е малко евентуално, само че водачите на Европейски Съюз въпреки всичко може да застанат зад някой от претендентите, които водеха акциите по време на евроизборите. Европейският съвет да вземем за пример може да реши да отхвърли Вебер и да застане зад Маргрете Вестегер от либералите или Франс Тимерманс от групата на социалистите и демократите.

Вебер може неофициално да получи първия късмет, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск да дефинира нова дата за срещата и да каже, че Вебер има време дотогава да покаже, че е кадърен да събере болшинство в своя поддръжка в Европейския парламент. Ако националните водачи от фамилиите на социалистите и либералите са уверени, че техните евродепутати ще съумеят да устоят, това може да е грациозен метод да провалят кандидатурата на Вебер.

Да се изберат другите ръководители

Ако се стигне до невъзможност за председателския пост в Европейската комисия, Туск не изключва опцията да се изберат ръководители за други постове – на Европейската централна банка и негов правоприемник в Европейския съвет. И за двете е належащо само единодушието на водачите без утвърждение от Европарламента.

Начало на политическа борба

Краят на срещата може да е " кървясъл ". Водените от Макрон опити да се постави завършек на кандидатурата на Вебер може да рикошират, поваляйки другите водещи претенденти. Лидерите ще желаят да избегнат сходна политическа борба. Известна груповата загуба на надзор обаче не може да бъде изцяло изключена.

За, срещу, кой какво споделя

Би Би Си обобщава кои са хората с късмет да получат висшия пост в Еврокомисията. Някои от тях са публични претенденти, а други – не.

Манфред Вебер, Европейска национална партия

За: ЕНП завоюва най-вече гласове на изборите на Европарламент. Четиресет и шест годишният баварец, чиято кандидатура бе подкрепена от видни водачи като Меркел и австрийския канцлер Себастиан Круц, бе водач на групата на ЕНП в Народното събрание от 2014 година

Против: ЕНП може и да е най-голямата група в институцията, само че загуби позиции след изборите и Вебер ще би трябвало да си обезпечи поддръжка от други политически фамилии, с цел да завоюва. Групата към депутатите на Макрон е трета по величина. А на фона на възхода на Зелените, няма да са от негова изгода обвиняванията против сътрудниците му дясноцентристи, че са дали своят вот срещу ограничения, свързани с климатичните промени.

Какво споделя той: Вебер неотдавна приказва за нуждата да се ускори сигурността в блока и да се отбрани " европейския метод на живот ". Обеща да назначи еврокомисар, който да надзирава връзките с Африка, с цел да се подкрепи контрола върху миграцията към Европа. Според него бъдещите търговски покупко-продажби с други страни би трябвало да включват клаузи, забраняващи детския труд.

Маргрете Вестагер, либерали

 Маргрете Вестагер
© Reuters

Маргрете Вестагер

За: Важна персона в датската политика, Вестагер прекара последните пет години като еврокомисар за конкуренцията, оглавявайки антитръстовите следствия на Европейски Съюз, които приключиха с огромни санкции за софтуерните колоси " Google " и " Епъл ".

Битката й да отбрани потребителите и да накара огромните компании да заплащат й навлече гнева а президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп предходната година, който той сподели на Юнкер след новините за огромните санкции: " Вашата данъчна дама, тя в действителност ненавижда Съединени американски щати ".

Против: Либералите завоюваха тежест след евроизборите от елементи с помощта на депутатите от партията на Макрон. Те обаче предложиха " екип водещи претенденти ", състоящ се от седем души и съгласно източник от Еврокомисията нейният избор е отвън въпрос, защото тя даже не е водещ претендент.

Какво споделя тя: " Работих за разтрошаване на монополите. Това вършат и гласоподавателите. Монополът на властта е разрушен ", съобщи тя след изборите, на които бе комплициран завършек на болшинството на двата огромни блока в Европарламента – дясноцентристкия и лявоцентристкия.

Франс Тимерманс, Партия на европейските социалисти

 Франс Тимерманс
© Reuters

Франс Тимерманс

За: Франс Тимермас води холандската лявоцентристка Партия на труда до непредвидена победа на европейските избори и завоюва 19% от гласовете с проевропейска акция.

Той е зам.-председател на Европейската комисия и оказа помощ за прокарването на европейско законодателство, забраняващо пластмасовите сламки, и за предоговарянето на договорката на Европейски Съюз с Турция, целяща да се понижи притока на мигранти.

Против: Не е харесван в Полша и Унгария поради дейностите си против двете страни по отношение на нарушаванията на върховенството на закона.

Какво споделя: Миналия месец предизвести за рисковете от шовинизъм: " Хората, които гласоподаваха за моята партия и доста партии тук, в този момент гласоподават за националистки партии, от време на време доста крайни партии. Това е наша неточност ".

Едни от последните му оферти за блока включват най-малък корпоративен налог в Европейски Съюз от 18% и въвеждане на минимална заплата във всяка страна.

Ска Келер, Зелени

 Ска Келер
© ]

Ска Келер

За: След възхода на Зелените на евроизборите нейната група е четвъртата по величина в Европейския парламент, а въпросите, свързани с опазването на околната среда, са основни в дневния ред на Европейски Съюз за идващите пет години. В нейната страна, Германия, Зелените са преди всичко по утвърждение съгласно социологическите изследвания.

Тя към този момент бе водещ претендент през 2014 година Фокусира се върху правата на мигрантите и околната среда. Преди е упорствала бъдещите съглашения на Европейски Съюз да включват по-добра отбрана на човешките права.

Стана евродепутат през 2009 година, когато бе на 27, и сподели, че въпреки да желае да съставлява всеки, изключително младежите би трябвало да имат по-силен глас в Европа.

Против: Трудно ще откри поддръжка от задоволително страни членки, а точно те предлагат претенденти, които по-късно би трябвало да бъдат утвърдени от Европарламента.

Какво споделя: Иска ограничения против климатичните промени, само че не посредством възбрана за пътувания със аероплан, а с усъвършенстване на железопътния превоз.

Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Световната банка

 Кристалина Георгиева
© Надежда Чипева, Капитал

Кристалина Георгиева

За: Българският икономист даже не е претендент, само че като съумяла източноевропейка има късмет. Шейсет и пет годишната Георгиева е уважавана от европейските водачи за намаляването на разноските на блока до момента в който бе еврокомисар за бюджета сред 2014 и 2016 година Тогава тя беше и зам.-председател на Европейската комисия.

Управляваше един от най-големите бюджети за филантропични потребности в света и защитаваше равенството сред половете. Работи паралелно с Бил Гейтс и някогашния общоприет секретар на Организация на обединените нации Бан Ки-мун за слагането на въпроса за климатичните промени на челни позиции в дневния ред на блока. Предвид всичко това и предишното й в ЕНП, тя може да бъде съединителен претендент за страните членки, които са срещу Манфред Вебер.

ГЕРБ и Бойко Борисов обявиха няколко пъти, че застават зад Манфред Вебер. Ако се стигне до кандидатура на Георгиева, Борисов ще би трябвало да жертва еврокомисар Мария Габриел, тъй като една страна не може да има двама представители в комисията.

Против: Тя към момента не е претендент и Европарламентът може да се опълчи на някой, който не е бил в конкуренцията.

Какво споделя: " Моите баби и дядовци нямаха съвсем никакво обучение. Родителите ми приключиха гимназия. Бях първата в рода, която получи докторска степен. От едно село в България до изпълнителен шеф на Световната банка - по този начин наподобява опцията ", написа Георгиева в профила си в " Туитър ".

Мишел Барние, основен договарящ на Европейски Съюз за Брекзит

 Мишел Барние
© Reuters

Мишел Барние

За: Може и да не е претендент, само че малко са личностите в Европейски Съюз с толкоз преобладаващ профил като 68 годишният някогашен френски външен министър, който съумя да резервира единството на страните членки по време на договарянията за Брекзит с Англия.

Ползва се с възхищението на Макрон, който предишния месец сподели, че той е " един от европейските водачи, които имат забележителни качества и може да бъде в листата (с претенденти за висшите постове в ЕС) ".

Против: Преди време някогашният френски президент Никола Саркози сподели за него, че има " харизмата на стрида ". Подкрепя наследството на Шарл дьо Гол, който настояваше за централизирана стопанска система, мощна президентска власт и самостоятелна външна политика.

Какво споделя: Сега, повече от всеки път, ние, европейците, се нуждаем от групови дейности в отбрана на нашите полезности и на учредения на правила интернационален ред. Това може да бъде моментът на Европа, учреден на един по-силен и съдбоносен Европейски съюз (януари, 2019 г.)

Ангела Меркел, канцлер на Германия

За: Все още е отпред на листата на най-влиятелните дами на света съгласно " Форбс ". Жената, в миналото наричана " Императрица на Европа " ще се откаже от канцлерския пост през 2021 година - решение, което разпали спекулации какво следва по-късно.

Според Юнкер Меркел е " високо квалифицирана " за висша позиция в Европейски Съюз. През април той сподели, че тя е не просто почитан човек, само че и " произведение на изкуството ".

Против: Заяви, че няма да търси пост в политиката, откакто се отдръпна през 2021 година

Какво споделя: Като член на фамилията на ЕНП, несъмнено, ще работя в поддръжка на Манфред Вебер ".

Как?

Процесът с така наречен водещ претендент бе употребен за пръв път при избирането на Жан-Клод Юнкер през 2014 година Според поддръжниците му той прави избора на ръководител на еврокомисията по-демократичен и транспарантен. Преди 2014 година ръководителят се назначаваше от водачите на Европейски Съюз. С въвеждане на системата за водещ претендент (наричан още " шпиценкандидат " ) европейските политически партии издигат свои кандидати.

Въз основа на резултатите от евроизборите един от тях би трябвало да бъде определен за ръководител на Европейската комисия от Европейския парламент, откакто бъде публично препоръчан от държавните и държавните ръководители. Идеята на този метод е, че ръководител на еврокомисията би трябвало да стане претендентът на партията, излязла отпред в изборите. Френският президент Еманюел Макрон и други национални водачи обаче са срещу настояването на европарламента за потребление на метода.

Другите тематики

Освен висшите постове водачи ще обсъдят и стратегическия дневен ред на Европейски Съюз за идващите пет години. Повече за него четете тук.

Сред другите тематики са многогодишната финансова рамка на блока за 2020-2027 г., дезинформацията по време на евроизборите, отбраната на околната среда. В петък държавните и държавните ръководители ще обсъдят положението на еврозоната и договарянията по отдръпването на Англия.

По-рано тази седмица стана известно, че Европейски Съюз отсрочи за октомври решението за започване на договаряния със Северна Македония и Албания за присъединение. Повече по тематиката четете тук.

Повече за процедурата с водещия претендент вижте тук.

При договореностите за висшите постове би трябвало да има и баланс сред представителите на двата пола. За дамите, които може да управляват Европейски Съюз четете тук и тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (419)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР