Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи у

...
Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи у
Коментари Харесай

Андрей Живков открои три дати за затваряне на въглищните централи

Три са вероятните дати за затварянето на въглищните централи у нас - 2035, 2038 и 2040 година. Новината заяви служебният енергиен министър Андрей Живков пред Нова телевизия. 

По думите му ще се разработят и сюжети, които да плануват съответни стъпки за прехода на комплекса. Тези индикативни дати ще би трябвало да се потвърдят и от Народното събрание обаче, изясни Живков.  

В момента Маришкият комплекс крепи цените на ниски равнища, едни от най-ниските в Европейския съюз, уточни министърът. В най-силните интервали изнасяме към 2 хиляди мегавата, сподели Андрей Живков, само че и като членове на Европейски Съюз не можем да наложим мораториум върху износа на ток, защото това би било ограничаване на придвижването на артикули и услуги.  

Цените не могат да се предвиждат, защото пазарът е извънредно изменчив. " През последните няколко дни цената на газа скочи толкоз доста, никой анализатор не го очакваше. Това не е стабилно и сигурно цената няма да се задържи дълго на това равнище ", уточни служебният енергиен министър.  

Запитан дали азерският газ е решение, Живков съобщи, че по отношение на цените сега на съветския газ, това е някакъв тип решение. Затова и той се надява казусът със забавянето на българо-гръцката връзка да бъде решен и да няма повече отсрочване на стартирането на плана, с цел да можем да се възползваме от цялото контрактувано количество.  

Факторите, които дефинират цените не енергоносителите, са разнообразни - цената на газа, цените на въглеродните излъчвания. Много е значима и прогнозата каква зима ни чака. В огромна степен скокът на цените е поради неизвестността каква ще бъде зимата. Андрей Живков добави и че цените на тържищата отразяват значително терзанието и страха на клиентите. " Зимата ще бъде такава, каквато е, и без нашите молби. Но топлата зима е един от факторите, който би могъл да способства за намаляване на цените. ", изясни Андрей Живков.  

Сериозен е казусът с ВиК сдруженията, защото когато КЕВР е дефинира цените на водата за бита, равнищата на цените на електрическата сила са били други и ВиК-тата са сключили контракти на по-ниски цени. ВиК Холдингът е на път да сътвори собствен личен търговец на електрическа сила, който да търгува на борсата. Така ще може да доставя електрическа сила на надалеч по-приемливи цени, сподели Андрей Живков. 

На въпрос дали може да се чака нарастване на цената на водата до края на годината, Живков разясни, че в случай че се подхващат ограничения във ВиК холдинга " резултатът може да се омекоти ". " Дори да има някакво нарастване, в което се колебая, то ще бъде неголямо. " Живков не счита, че може да се приказва за 80% нарастване, защото множеството сдружения употребяват гравитачен способ за изпомпване на вода, дребен е броят на сдруженията, които употребяват електрическа енергия и помпи. Битовите консуматори все още не са застрашени от съществено увеличение на цените до Нова година. В края на годината ще се вземе дефинитивно решение, само че страната ще употребява всички запаси, с цел да парира подобен скок, увери служебният енергиен министър.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР