Три са ползите от влизането на България в Еврозоната, а

...
Три са ползите от влизането на България в Еврозоната, а
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Три са ползите от влизането ни в Еврозоната, а рискът е само един

Три са изгодите от влизането на България в Еврозоната, а рискът е единствено един. Това разяснява в изявление за телевизия " Блумбърг " основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева.

Тя подсети, че още от влизането във валутен ръб България към този момент е закачена към политиката в еврозоната и работи по нейните правила. С присъединението към валутния съюз " ние сядаме на масата, където се вземат решения и ще можем да се употребяваме от възглавничката, на която всички разчитат, а тя става по-мека със основаването на бюджет на еврозоната ", сподели Георгиева. Друго преимущество по думите й е, че еврозоната дисциплинира банковата система и основава по-добри условия за надзор на пари вътре в страните и в случай че има проблем, той се вижда по-бързо. Допълнително улеснение за жителите, макари дребно, ще е отпадането на обмяната на левовете в евро и противоположното.

" Има риск - един-единствен. Еврозоната може да бъде атакувана, евровалутата може да бъде атакувана, и ние би трябвало да сме подготвени, в случай че се пази еврозоната, също да участваме в тази отбрана. Да допринесем да се брани общата валута. " акцентира Георгиева.

Тя добави, че страховете от по-голямо нарастване на цените, в сравнение с заплатите, са безпочвени.

Главният изпълнителен шеф на Световната банка не вижда заплаха от трагична икономическа рецесия в света и отдава намаляването на световния напредък на цикличността на стопанската система. По думите й уроците от банкрута на " Лиймън брадърс ", от който потегли финансовата рецесия през 2008 година, още се помнят и има доста по-голяма бистрота при паричната политика и независимостта на централните банки. Като проблем, най-много в разрастващите се страни, тя открои високия дълг и неяснотата с фирмената задлъжнялост. " Вниманието на света се насочва към дълга. На срещата на Г20 Международният валутен фонд и Световната банка се занимавахме по какъв начин да помогнем на страните с висок дълг да го ръководят по- добре и по какъв начин да създадем дълга по-прозрачен ", сподели тя.

Можем да сме относително спокойни че нова рецесия в еврозоната не се чака, добави Георгиева.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР