Три са основните сценария за развитието на COVID-19. Очаква се

...
Три са основните сценария за развитието на COVID-19. Очаква се
Коментари Харесай

Три сценария за развитието на коронавируса в България

Три са главните сюжета за развиването на COVID-19. Очаква се сред 18 и 24 месеца да се установи забележителна интензивност на инфекцията. Това стана ясно от думите на секретаря на Националния действен щаб доцент Димо Димов по време на брифинг в Министерския съвет.
"Това, което може да се изведе все още като извод в международната общност, респективно към нашите географски ширини, изведени са три съществени сюжета, които бяха оповестени през днешния ден от интернационалната научна общност.
Сценарий 1 : серия от повтарящи се дребни талази, които ще се демонстрират и през лятото, поредно през интервал до две години и предстояща наклонност за понижаване през 2021 година
Сценарий 2: по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 година, което е типично за сезонните респираторни болести и следващи една или повече по-малки талази през 2021 година
Сценарий 3: по този начин нареченото постепенно изгаряне на причинителя. Текущо предаване, пораждане на обособени случаи, само че без ясно изразен вълнов модел.
Независимо от сюжета, упованията са сред 18 и 24 месеца да се установи забележителна интензивност на коронавирусната зараза. Тези заключения навеждат, че обществата и страните би трябвало да се приспособяват и да подхващат ограничения, които да може да се откри салдото сред противоепидемичните ограничения и възобновяване на икономическия и публичния живот. В тази връзка както и в нашата страна следваме наклонността за последователно, поетапно либерализиране на ограничаващите мероприятия. Ще се проучва в идващите дни дали тези ограничения дават нужния резултат, без значение дали е в позитивна или отрицателна посока и в същото време следващо либерализиране или възвръщане на ограниченията ", сподели доцент Димов.
"В интернационален аспект няколко акцента могат да се изведат. Продължава наклонността за резистентност на новоконстатираните случаи, инфектирани и смъртни. 94 552 нови доказани случаи в света. 5624 случая, които са приключили със смъртен излаз. В Съединени американски щати, Англия и Русия се вижда поддържане и леко нарастване от последните дни на новопотвърдените случаи, като образец в Съединени американски щати 36 007 нови доказани случая, във Англия 6201 и в Русия 7933. В Германия, Франция, Испания и Италия продължава наклонността за релативно ниски стойности спрямо предходните седмици и месеци. Особен акцент е Франция със 168 доказани нови случаи, 18 смъртни, което ще се следи в идващите седмици дали е устойчива наклонност или краткотрайно измерение на заболевоемостта ", добави още доцент Димов.
"На Балканския полуостров не е регистрирана динамичност в последните дни. Водещи са Турция с 2188 за последното денонощие, Сърбия - 196 и Румъния с 327 ", сподели още доцент Димов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР