Три са основните рискове пред шофьорите у нас. Най-сериозната е

...
Три са основните рискове пред шофьорите у нас. Най-сериозната е
Коментари Харесай

Шофьорите в България са изправени пред три основни риска

Три са главните опасности пред водачите у нас. Най-сериозната е експанзията, следват несъобразената скорост и разсеяността. Това демонстрира национално представително проучване, направено измежду 1000 души – дейни водачи, на възраст сред 18 и 75 години от цялата страна.

Резултатите разгласи пред БНР доктор Боян Кутевски, основен помощник в Нов български университет, част от екипа, осъществил проучването. Проучването беше последвано от онлайн анкета за верификация на към този момент получените резултати, в която се включиха 23 000 души.

Кутевски заключи, че хората имат високо, близо до оптималното мнение, за това по какъв начин карат, какво вършат на пътя.

" Поражда се възприятие за предимство над останалите участници в придвижването и това се манифестира. Много хора не споделят, че се е случвало скоро да лишават преимущество на пешеходец или погрешно паркиране, до момента в който статистиката на КАТ има данни тъкмо за противоположното, което значи, че хората не осъзнават, че вършат нещо неправилно “ , съобщи той.

Д-р Пламен Димитров, ръководител на Дружеството на психолозите в България, акцентира, че е потребно човек да има нараснала чувствителността към вероятните неточности, към рисковите държания, да съпоставя себе си с другите.

" Важно е резултатите от това изследване да стигнат до най-активните водачи, до тези, които са имали неподходящи обстановки и би трябвало да оценят по-внимателно своята подготвеност на пътя. Важно е това да стигне до всички школи, центрове, институции, до просветителната система, където са бъдещите водачи ".

Според основателите на анкетата данните от нея ще оказват помощ за правене на народен показател, с който ще се улесни определянето на рисковете в държанието на водачите на коли и ще докара до понижаване на жертвите от пътни произшествия. Това уточни Лазар Георгиев от компанията, финансирала проучването:

" Индексът за безвредно шофиране демонстрира поведенческото отношение на водачите и държанието на водачите по време на тяхното пътешестване. С това проучване ние показахме, че огромна част от пътно-транспортните катастрофи са разследване на човешка неточност. До момента това нещо не е потвърдено по този метод. С нашето проучване се опитваме да покажем на всички хора, че е добре да се замислят върху държанието по време на шофиране, което от своя страна ще способства за понижаване на пътно-транспортните катастрофи и до доста по-малко жертви на пътя ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР