Три са най-тежките инциденти с влакове в Югозапада, всички те

...
Три са най-тежките инциденти с влакове в Югозапада, всички те
Коментари Харесай

Цели три инцидента с влакове в Югозапада за 4 години, по чудо без жертви

Три са най-тежките произшествия с влакове в Югозапада, всички те са станали през последните четири години, по знамение при тях няма жертви, две от тях се дължат на непредвидими фактори, единствено едната е вследствие на човешка неточност, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.
Последната катастrофа стана в понеделник към 19 ч. на изхода на Кресненското дефиле, когато локомотивът на пътническия трен Петрич-Благоевград дерайлира, откакто се блъсна в паднали на релсите скали. При тази злополука имаше най-вече ранени-осем, тъкмо три дни лиши отстраняването на повредата.
Ранените пасажери бяха изведени от вагоните до колите за спешна помощ, намиращи се на ГП Е-79 от познаващи региона пасажери и спасителите-пожарникари. Това стана по пътеката след правия тунел в дефилето.
В интерeс на истината това бе най-благоприятната развръзка, защото в случай че големият скален пай с маса над 50 тона се бе откъснал и паднал от 20 метра не минути по-рано, а когато минава влакът, би го изхвърлил напряко в река Струма, течаща на 20 метра по-ниско от жп-линията.
Втората тежка злополука стана също с пътнически трен, който се удари в паднал на релсите ТИР, това стана към 17 ч. на 11 декември 2014 година Полски товарен автомобил, пренасящ мандарини се движи по Е-79 от Благоевград към Дупница. На 500 метра преди с. Мурсалево от десния склон се свлича камъни и пръст, с цел да избегне конфликта, лидерът завива внезапно наляво и от 5 метра височина пада върху жп-линията Кулата-София. Товарният автомобил къса контактната мрежа, която е единствено на метър под равнището на пътя, там няма мантинела.
Минута-две след рухването на ТИР-а върху релсите, в него се блъска мотриса „ Дезире”, с пасажери. От удара се разлива горивото на товарния автомобил, което се възпламенява от скъсаните проводници или искра при конфликта. Изгаря предната част на мотрисата и целия товарен автомобил. Двамата водачи на полския ТИР съумяват да излязат съвсем невредими, а машинистът на влака извежда пасажерите. Според изявления в медиите, той е същият, управлявал и локомотива при злополуката от 19 ноември. Ремонтът на трасето търпя 2-3 дни.
Впоследствие скатът бе укрепен с високоякостни мрежи, а сред Е-79 и жп-линията бе сложена двойна мантинела.
Третият случай става с товарен трен в мразовитата нощ на 23 януари 2016 година на влизане в гара Дупница. На влака при спускането от гара Делян към Тополница и Яхиново, отхвърлят спирачките. Това е поради температурата от минус 15 градуса. По директива, преди да стартира спускането, машинистът би трябвало да ревизира дали спирачките на композицията работят. Дали това е направено не стана ясно, само че влакът набира голяма скорост по наклона към Дупница, и на завоя преди самата гара дерайлират 8 вагона. Съборени бяха няколко стълба на контактната мрежа, а събирането на разпиления товар от цимент и други строителни материали, както и ремонтът на коловозите лиши близо седмица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР