Три са най-продаваните български продукти в Европа – биволска луканка,

...
Три са най-продаваните български продукти в Европа – биволска луканка,
Коментари Харесай

Най-купуваните български стоки от западняците

Три са най-продаваните български артикули в Европа – биволска луканка, доспатска пъстърва и някои хлебни произведения, като българска баница. Това заяви една от огромните немски хранителни вериги, които оперират на българския пазар. Родни артикули за над 5 млн. лева е осъществила компанията в своите магазини на Стария континент. „ Приходите са от износа на 11 продукта на четирима производители.

През предходната Коледа биволската луканка е била шлагер на пазарите в Германия и Ирландия, а през идната има поръчки за този артикул от още пет държави”, сподели Милена Драгийска шеф на компанията.

Друг продукт, който ще бъде предлаган в магазините на хранителната верига през 2018 година, са българските виновност. Общо 131 000 бутилки вино на стойност 1.3 млн. лева от 7 български доставчика са поръчани за пазарите в Словакия, Румъния, Полша и Англия.

Българските мармалади и конфитюри също се радват на мощно търсене от западноевропейците. Една  от българските компании, производител на сладкото прелъщение, изнася близо 50% от продукцията си. „ Годишно произвеждаме към 3000 тона. Изнасяме в страни като Япония, Съединени американски щати и Израел и много от страните от Европейски Съюз. Да изместиш някой на рафта е постижение”, споделя за Факти.бг Георги Жеков.

Той не пропусна да означи и главните провокации пред бранша, в който работи. Едното от тях е, че към момента измежду част от производителите на плодове се среща недоумение по отношение на критериите за качество. „ Съществува и детайлът със дотациите, който е доста тежък. Хубаво е да има повече дотации за производителите на плодове и зеленчуци”, добавя Жеков. Според него обаче, максимален е казусът с неналичието на работна ръка, която да събира реколтата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР