Три са извънпарламентарните формации, които според всички социологически проучвания до

...
Три са извънпарламентарните формации, които според всички социологически проучвания до
Коментари Харесай

Звездата на Слави може да залезе преди да е изгряла

Три са извънпарламентарните обединения, които съгласно всички социологически изследвания досега имат действителни шансове да влязат в идващото Народно заседание – „ Има подобен народ” на шоумена Слави Трифонов, „ Демократична България” и „ Изправи се.БГ” на Мая Манолова дружно с „ Отровното трио”. И при трите се наблюдаваше растеж на поддръжката по време на миналогодишните летни митинги, само че от няколко месеца те са в застой.

Ударът на Христо Иванов с десанта край сараите на Доган в „ Росенец” и стълкновението с гардовете от НСО върна градската десница на политическата сцена. Тя взе участие интензивно в антиправителствените митинги, организира редица други акции пред здания на разнообразни институции и пред Съдебната палата, където настояваше за оставката на основния прокурор Иван Гешев. Но честотата и повтаряемостта на тези пърформънси ги направиха тривиални и в един миг те престанаха да вършат изключително усещане на публиката. Някъде тогава порасналият рейтинг на градската десница застина и след това леко спадна. От няколко месеца поддръжката за „ Демократична България” се движи сред 6 и 7 %. Дали тя отново ще се вдигне, зависи и от предизборната акция. В последно време Христо Иванов, който се очерта като водещо лице в обединяването, отново се е засилил и обикаля автомагистралите на Бойко Борисов, с цел да пита и да търси връзката сред корупцията и некачественото строителство.

Подкрепата за обединяването към Мая Манолова се стабилизира към този момент към 4,5% с наклонност малко да нарасне. Тя също беше набрала скорост около митингите. Лидерката на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ” е хиперактивна, изключително сензитивна е към законодателството на ръководещите, към този момент няколко пъти открива безобразия във импортирани законопроекти и сигнализира за тях необятната общност. А когато те се подхванат и от медиите, вносителите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти” постоянно са принудени да дадат заден ход.

Най-мистериозна е обстановката към Слави Трифонов

и партията му „ Има подобен народ”. На тази извънпарламентарна групировка социолозите дават най-вече проценти, даже й отреждат третото място, макар че не взе участие в митингите, няма никакви прояви, не се дават изявленията, не излиза с позиции и безусловно е изчезнала от общественото пространство. Миналото лято „ Има подобен народ” събираше над 15% от доверието на гласоподавателите. В последно време рейтингът й е паднал на 12% и може още да върви надолу.

До експлоадирането на летните митинги Трифонов беше най-разпознаваемият критик на ръководещите в България. Той наложи този собствен облик от екрана на една от огромните малките екрани и то в продължение на години. Това, че остана в страни от площадното неодобрение, ненапълно измести фокуса от него към представителите в „ триъгълника на властта”, на Орлов мост, пред Софийския университет.

Шоуменът като че ли счита, че

високият му рейтинг ще го следва на всички места.

Той си направи своя медия, само че тя е периферна. И няма по какъв начин да разтегнеш формата на едно предаване в цяла телевизионна стратегия, още повече с едни и същи към този момент познати водещи лица. Това понижи зрителския интерес. От друга страна и рекламите не са същите. А издръжката на ТВ 7/8 гълта пари.

Очевидно концепцията на Слави Трифонов беше някак си да прелее шоуто в политическа партия. Само че това са две разнообразни неща. Факт е, че с изключение на познатите физиономии на сценаристите нови лица не сме видели. Не сме видели и хрумвания, позиции, стратегии. Известно е какво може Слави като шоумен, само че не знаем какво ни предлага като политик. Налага се усещането, че направи партия и желае да влезе в Народното събрание само, за

да прокара и наложи мажоритарния избор

и някои от другите въпроси от референдума. Но не се интересува от нищо друго. Ако е по този начин, това приказва по-скоро за ината на един самолюбив човек, в сравнение с за що годе политик. Както и при „ Демократична България”, фиксацията единствено върху един проблем (съдебната реформа) или една концепция не може да завоюва задоволително доста последователи и симпатизанти.

Съществуват подозрения, че при измерването на рейтинга на „ Има подобен народ” социолозите регистрират почитатели на шоуто, а не толкоз гласоподаватели. Когато обаче се изправят пред урните, даже и у нас най-малко част от гласоподавателите несъмнено са наясно защо гласоподават – за политици, които би трябвало да им решат проблемите, или за телевизионни облици.

Като приказваме за Слави Трифонов не може да не отбележим и че

о позиционното му лустро стартира да се рони

след прословутия му пост във Facebook за двата бряга. След като не си на единия бряг с Корнелия Нинова, то значи си на другия дружно с ГЕРБ. Реката няма трети бряг. Шоуменът получи доста рецензии от почитателите си за това изказване. Но по-лошото е, че доста хора, които му симпатизираха, започнаха да се съмняват в неговите претекстове за влизане в политиката. Някои даже се питат дали "Има подобен народ " няма да стане като тогавашната партия "Гергьовден ", в основаването на която имаше пръст и Трифонов. Малка, без особена тежест, на която ще й се постанова да прави огромни взаимни отстъпки, с цел да оцелява.

Ето за какво няма да е по никакъв начин чудно, в случай че процентите на групировката на Слави Трифонов продължат да падат до изборите. И може да се окаже, че звездата му като политик е залязла преди да успее да изгрее.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР