Три руски, три италиански, две сръбски и по една турска

...
Три руски, три италиански, две сръбски и по една турска
Коментари Харесай

Солидно руско участие в строежа на Турски поток у нас

Три съветски, три италиански, две сръбски и по една турска и беларуска компания са включени като нови подизпълнители в градежа на линейната част от трасето на газопровода " Турски поток " в България (наричан от държавното управление " Балкански поток " преди министър председателят да изиска да го назоваваме просто българска газова инфраструктура). Това е станало в интервала декември 2019 - май 2020 година Обяснението на изпълнителя на градежа – саудитския консорциум " Аркад ", е да не се бавят периодите поради ковид. Въпреки това е реалност изоставането с приключването на първия стадий от градежа на 474-километровата тръба, който трябваше да е подготвен до края на май 2020 година Сега има нов период - края на 2020 година

Самата социална поръчка е на стойност над 2.2. милиарда лв.. Тя бе извоювана от " Аркад " след спор и хипотетична сделка сред саудитския консорциум с компанията с съветска връзка " Комплишмънт Дивелопмънт ". Възложител на плана е държавната компания " Булгартрансгаз ".

Проверка на Mediapool демонстрира, че " Аркад " е показал на " Булгартрансгаз " осем контракта със седем нови подизпълнители, отвън тези, които са били оповестени в офертата, с която е спечелил крупната социална поръчка. На новите подизпълнители са превъзложени елементи от работата по газопровода, в това число капиталово планиране, доставка при нужда на материали и съоръжение и строително-монтажни действия.

Какви пари ще получат тези компании, е комерсиална загадка. В договорите им сумите са заличени и се препраща към приложения от поръчката със ставки за единична работа и ден, откри Mediapool.

Единият от подизпълнителите е записаната в Белград съветска компания " Ифрастръкчър дивелъпмънт енд кънстръкшън – Белград " IDC DOO, която бе основен реализатор на " Турски поток " на сръбска територия. За идното ѝ включване в българското трасе бе обявено от сръбски и съветски мдсии в края на февруари. Договорът ѝ с " Аркад " е подписан на 14 април 2020 година и компанията работи в няколко сектора – от Вълчедръм през Расово до Дреновец и след това до Грамада. Възложено ѝ е да обезпечава нужни материали и съоръжение и да прави капиталово планиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР