Три различни позиции се очертават в парламентарните партии по отношение

...
Три различни позиции се очертават в парламентарните партии по отношение
Коментари Харесай

ГЕРБ ще прави открит дебат за Истанбулската конвенция в парламента

Три разнообразни позиции се обрисуват в парламентарните партии във връзка с Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка против насилието против дамите и домашното принуждение, известна още като Истанбулската спогодба, която в петък бе импортирана за ратификация в Народното събрание, сподели инспекция на " Дневник ". Те са - ратификация на цялата спогодба, ратификация, само че с отменяне на избрани текстове, както и отвод за ратификация.

Първата позиция, която се поддържа от ГЕРБ, е, че конвенцията би трябвало да се ратифицира в настоящия й тип. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева инициира открит спор по тематиката, в който да вземат участие политици, неправителствени организации и жители. Първоначалната концепция била дебатът да се организира тази сряда, само че е допустимо той да бъде отсрочен за идната седмица, с цел да могат да се включат всички искащи, прецизираха от ГЕРБ.

Втората позиция е, че ратификация на Истанбулската спогодба може да има единствено в случай че се одобри съпътстваща декларация, че противоречивите текстове не се поддържат. Подобна е позицията на партията на Веселин Марешки - " Воля ", която поддържа вземането на по-ефективни ограничения против насилието над дами, само че счита, че би трябвало да се отхвърлят текстовете, в които се приказва за " пол отвън биологичното " или така наречен обществен пол.

Мнения в такава посока импровизирано се чуват и от обединението " Обединени патриоти ", чиито депутати към този момент обмислят да не поддържат ратификацията на Истанбулската спогодба. Според водача на " Атака " и началник на парламентарната група Волен Сидеров ГЕРБ не би трябвало да бърза с разискването на конвенцията в Народното събрание, а да отсрочи гласуването по ратификацията след края на европредседателството.

Третата позиция, която към този момент публично се пази единствено от Българска социалистическа партия, е, че Истанбулската спогодба не би трябвало да се ратифицира. Днес пред " Нова телевизия " секретарят на парламентарната група на социалистите Кристиан Вигенин разгласи, че Българска социалистическа партия поддържа ограниченията против насилието над дами, поради което ще инициира промени в българското законодателство.

Тази седмица се чака и парламентарната група на Движение за права и свободи да почисти позицията си за Истанбулската спогодба. В неделя пред БНР зам.-председателят на Народното събрание от Движение за права и свободи Нигяр Джефер разгласи, че щом 30% от дамите у нас декларират, че са били обект на принуждение, има значителен публичен проблем. Според нея има неакуратен превод на конвенцията в частта на така наречен обществен пол, само че за който си направил труда да я прочете, е ясно, че в нея няма нищо за " трети пол " или " еднополови бракове ".

ГЕРБ би трябвало добре да си преброи гласовете за ратификацията на Истанбулската спогодба, считат депутати от други партии. Народните представители от партията на Бойко Борисов са 95 и въпреки да има отзиви, че не всички поддържат ратификацията, от партията твърдят, че ще гласоподават единно. Ако Движение за права и свободи, която има 25 народни представители, утвърди позиция конвенцията да бъде утвърдена, гласовете евентуално ще стигнат това да стане факт.

Как гласоподава държавното управление по Истанбулската спогодба четете тук.
Как гласоподаваха българските евродепутати по Истанбулската спогодба четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР