Три принципни въпроса за решенията на парламента за изграждането на

...
Три принципни въпроса за решенията на парламента за изграждането на
Коментари Харесай

Експерт: На какво правно основание НС се занимава с изграждането на ядрени мощности

Три кардинални въпроса за решенията на Народното събрание за построяването на нови нуклеарни мощности – 7 блок на АЕЦ Козлодуй, сложи пред БНР Славчо Нейков, ръководител на Института за енергиен мениджмънт.

" На първо място не ми стана ясна за какво беше това бързане.  Второ - на какво  правно съображение Народно събрание се занимава с тези тематики, въпросът ми е обвързван и с фрагментите и метода за създаване на тези мощности. Третият кардинален въпрос за нуклеарната енергетика,  за изцяло новото развиване на енергийните пазари, че до момента никой от политиците не сподели по какъв начин ще се изплатят тези влагане “, попита в предаването „ Преди всички “ енергийният специалист.

„ Аз съм в преференциалната позиция, че не съм политик и нямам искания за постове в държавни институции и с интерес следя всички изявления. За мен има кардинални въпроси свързани с политиците и Народното събрание, на които още няма отговор “, аргументира питането си Нейков.

И показа: " Никога не съм криел поддръжката си за нуклеарната енергетика, само че бързането е смущаващо. В рамките на по-малко от 2 месеца, има две решение на Народно събрание за новите мощности  и се основава чувството по-скоро, че някой ни уведомява за решения без елементи, вместо да ни убеди авансово като общество, за какво са  необходими тези решения и каква ще е изгодата от тях. Става дума за най-малко 30 - 40 млрд лева, които ще заплати България, а действително става дума за доста повече пари. "

„ Ако погледнете самите решения в Държавен вестник, единственото правно съображение е от Конституцията, където по принцип Народното събрание взима решения.  По Закона за нуклеарна енергетика се  дава право за решения на изпълнителната, не на законодателната власт. Тези въпроси имат потребност от явен отговор – къде е прозрачността.  Не става дума за надзор върху изпълнителната власт, а за директно взимане на решение от Народното събрание. Този кардинален въпрос за прозрачността и законосъобразността на Народното събрание има потребност от отговор “, разяснява Нейков.

Той добави, че има финансови въпроси свързани с тези решения и напомни, че „ министърът на енергетиката беше в Украйна, където е ставало дума за продажбата на оборудването на АЕЦ Белене и парите би трябвало да влязат в предприятието за новите мощности “.

„ В Народно събрание има още една комисия, която има директно отношение по въпроса – за  пряко присъединяване на жителите и гражданското общество по такива основни тематики. А тази комисия мълча при измененията на Конституцията, мълча и кой да бъде назначен в Конституционния съд, и в този момент мълчи по тематика за харченето на толкоз доста пари и то по план с въпроси, свързани за нуклеарната сигурност на популацията.  Има нарушение на правовия ред от позиция на правила избрани от Евроатом и конвенцията за запазване на околната страна. От Народното събрание ясно да се чуе, на какво правно съображение се занимава с тези въпроси “, разяснява специалистът в нуклеарната енергетика.

Според него когато се даде отговор на правните въпроси, ще се стигне и „ до това детайлите и провежданата процедура, това е различен въпрос “.

Нейков изясни, че  за построяването на 7 блок ще се нужни 300 висококвалифицирани експерти и до 10 000 средноквалифицирани фрагменти - заварчици, служащи: „ И сложих въпроса, от кое място ще ги вземем?  Как ще внасяме хора за създаване на нуклеарни мощности? Дори да се намерят тези хора ще желаят инфраструктура – лечебни заведения, жилища, учебни заведения! “

„ Никой не приказва от политиците, по какъв начин тези пари ще се възстановят.  А ние приказваме за план, който ще стартира да се изплаща след 15 години. Някой би трябвало да направи тези сметки като предвижда какво ще стане след 15 години “, разяснява Славчо Нейков.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР