Три православни храма в област Видин ще се ремонтират и

...
Три православни храма в област Видин ще се ремонтират и
Коментари Харесай

Ремонтират три храма във Видинско с евросредства

Три православни храма в област Видин ще се ремонтират и реставрират със средства от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 (ПРСР), оповестиха от Областния информативен център. Сключените с тях през 2022 година контракти са на обща стойност 1 744 184 лв., като реализацията на плановете би трябвало да приключи през актуалната година за единия от храмовете, а за другите два – през 2025 година. 
Ремонт, консервация и реституция ще бъдат осъществени на църквата в Боровишки манастир „ Св. Троица “, край село Боровица, Община Белоградчик. Предвидено храмът - недвижима културна полезност от национално значение, да е притегателно духовно място за източноправославните християни както от Белоградчик и близките общини, по този начин и за посетители от цяла България. За задачата е обезпечено напълно безплатно финансиране в размер на 585 573  лева. „ Червената черква “, както е прочут манастирският храм, е построен напълно от червен камък, който е придобит и издялан от локалните скали. 
Другият план в за реституция на черква „ Св. Цар Константин и Царица Елена “ в Димово. Той е на стойност 584 853 лв., като в него е заложена реституция на храма, закупуване на обзавеждане за него, както и облагородяване на околното пространство на църквата. Част от дейностите по плана са изпълнени, като самия план би трябвало да завърши доникъде на септември на актуалната година.
Реставрация, реорганизация и възобновяване на храма " Свети Николай " в село Търговище, Община Чупрене, ще се извърши до 2025 година с контрактуваните 573 758 лв. безплатно финансиране. Църквата е културно-художествен монумент на културата от национално значение. Цялостното й възобновяване ще разреши съхраняването й за локалните генерации, както и ще обезпечи визити за нравствен туризъм.
В новия програмен интервал, поддръжката за ремонтни, обновителни и възстановителни действия за православните храмове и манастири ще продължи посредством финансиране от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България 2023-2027 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР