Три поръчки възлага по спешност на държавното предприятие Монтажи“ ЕАД

...
Три поръчки възлага по спешност на държавното предприятие Монтажи“ ЕАД
Коментари Харесай

Спешни поръчки възлагат в Перник, аварирали водопроводи просмукват отпадна вода

Три поръчки разпорежда по неотложност на държавното дружество „ Монтажи “ ЕАД кметът на община Перник Станислав Владимиров.  
Общата стойност на заданията е 8,5 млн. лева ., като поръчките са инженерингови – за планиране, строителство и авторски контрол. Възлагат се с договаряне без авансово съобщение.
Първата е за реорганизация на основен клон ІІ от водоснабдителната мрежа за 3 656 761 лева с Данък добавена стойност .
Втората е за реорганизация и и главен ремонт на градска пречиствателна станция за питейна вода (ГПСПВ) с пясъчни филтри на стойност 3 158 667 лева с Данък добавена стойност.
Третата е за спешен ремонт на ГПСПВ с АКХ (бързи) филтри и спешна връзка сред действителен утаител на станцията и разпределителна шахта на входа на ПСПВ – Перник . Стойността на поръчката е 1 714 958 лева с Данък добавена стойност.
Припомняме, че Перник е в бедствено състояние от 23-ти декември. Първо срокът беше 7 дни. На 27-ми декември обаче Щабът за осъществяване на Общинския проект за отбрана при злополучие го удължи с 30 дни.
Бедственото състояние е поради сериозно дребния размер на водата в язовир Студена, който е главен водоизточник за цялостното водоснабдяване на град Перник и прилежащи обитаеми места в общината.
Към сегашния миг размерът на водата в язовир Студена е в пъти по-малко от потребния му размер с наклонност към непрекъснато понижаване .
Режим на водоподаването е разгласен на 18-ти ноември. На тази дата размерът на водата в язовира е едвам 3 974 000 кубически метра.
„ В резултат на прелюдия режим на водоподаване се демонстрират непрекъснато доста повреди по водопроводната мрежа , като от честото стартиране и прекъсване на водата на доста места тръбите се пукат, при което, като се изключи че се записват доста огромни водозагуби, се основава и изключителна заплаха за здравето на популацията. В резултат на тези повреди на доста места се получава засмукване във водопроводната мрежа на подпочвени нечисти води /най-често канализационни/, какъвто случаи към този момент са открити в кв. Проучване и кв. Църква. Този риск е евентуален и за останалите квартали и елементи в гр.  Перник, което може да докара до извънредно утежняване на санитарно-хигиенните условия и слагане в риск здравето на хората . Вече са регистрирани случаи на лица с зараза от бактерия ешерихия коли. Също по този начин вследствие на показалите се повреди в някои квартали на Перник водоподаване не се може да обезпечи за по няколко дни “, се сочи в решенията на кмета за избор на незабавната процедура.
Значително са увеличени повредите след прелюдия воден режим при Главен клон II от водоснабдителната мрежа в община Перник. Този клон се намира в региона на „ Стомана ”, където дълги години се е осъществявало металургично произвеждане, вследствие на което върху водоснабдителната мрежа въздейства и развой на електрокорозията от насъбрани примеси в почвата от дългогодишното металургично произвеждане. Във водоснабдителната мрежа към Главен клон II съществува доста сериозен евентуален риск при повреди да се смеси водата от водопроводната/водоснабдителната мрежа с отпадни/ канализационни води.Тези условия изискват доста незабавно да стартира осъществяването на дейностите, предмет на поръчката, с цел да се предотврати и пораждане на заплаха за здравето на хората, е обяснено още в решенията.
Поради сериозно дребния размер на язовир „ Студена ” водата, която сега се черпи за водоснабдяване на популацията, е доста по-замътнена спрямо водата при естествен воден размер в язовира . По тази причина тя не може да бъде пречиствана с нужното качество.
Спешността за ремонт на пречиствателната станция произтича и от достигането до мъртвия размер на язовира. Според планове за равнището на язовир Студена при сегашния водоприток се допуска постигане до мъртвия му размер още в интервала: месец февруари – месец март т.г.
Качествата на водата в мъртвия размер са влошени по индикатор мътност FNU, близки до 30, заради което при постигане до мъртвия размер водата няма да може пречиствана и да се доставя на популацията и при в този момент прелюдия режим на водоподаване. При незабавно осъществяване на дейностите ще се обезпечи филтриране на вода 200-300 l/s.
Срокът за осъществяване е 120 дни, с което се възнамерява опция да продължи да се подава вода на популацията при режим на водоподаване - всеки ден, за по няколко часа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР