Три поливалентни и мегаталантливи актриси се превъплъщават в почти две

...
Три поливалентни и мегаталантливи актриси се превъплъщават в почти две
Коментари Харесай

Три фурии забъркват женски Хаос в Театър 199

Три поливалентни и мегаталантливи актриси се превъплъщават в съвсем две дузини облици, някои от които мъжки, в най-новия театър на Театър 199 – „ Хаос “. Те са Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова от Сатирата и Радина Думанян от Драмата в Пловдив, позната от сериала „ Откраднат живот “.

Пиесата на един от най-изявените модерни финландски драматурзи се слага за първи път у нас, а уредник на цялата смешно-сериозна неразбория от събития на сцената е режисьорът Марий Росен.

Заради какво в живота на една жена може да настъпи безпорядък? За какво си коства тя да излезе от елегантните обувки на положителното образование и да се трансформира в гневна хала?

София на Йоана да вземем за пример от хрисима детска педагожка става войник за идеята да избави учебното заведение от затваряне и стартира да раздава шамарено правораздаване в доминирания от мъже свят освен поради това, само че и поради други дразнители, подбиващи човешкото и в частност женското достолепие.

Психотерапевтката Джулия на Елена и нейната сестра – репортерката Ема на Радина, също си имат своя вътрешен безпорядък, който на моменти избива на открито, когато трите актриси шеметно сменят персонажите като използвани носни кърпички. В този калейдоскоп на всекидневния парадокс се завъртат директорка на учебно заведение, лелки в детска градина, хлапета и техните татковци...

Нафукани, потиснати или истерични, всички в последна сметка са пациенти на Джулия или евентуални такива... До късия миг на финала, когато женското другарство и логиката на разсъдъка надвиват – вероятно до идната неправда, идната рецесия, идващия житейски безпорядък. А идващите представления са на 18 ноември, 3 и 21 декември.

Мика Миляхо (1966) стартира кариерата си като режисьор. Първата му пиеса като драматург, „ Паника “ (2005) се занимава с патилата на трима мъже, приближаващи междинна възраст. „ Хаос “ (2008), която създателят дефинира като „ тъмна комедия “, с доста внимателно, само че блестящо възприятие за комизъм, интерпретира от женска позиция проблемите на нежния пол в днешния свят.

„ Хармония “ (2009) е трагична дисекция на връзките на работното място. Най-новата пиеса на Миляхо „ Гараж “ (2018) е язвителен взор към остаряването и приспособяването към провокациите на динамично изменящите се времена. От 2010 година Мика Миляхо е шеф на Финландския народен спектакъл.

Източник: Monitor

Снимка: Иван Дончев
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР