Три политически сътресения, случили се в Централна Европа през последната

...
Три политически сътресения, случили се в Централна Европа през последната
Коментари Харесай

Централна Европа показа, че върховенството на закона е основен проблем за ЕС

Три политически разтърсвания, случили се в Централна Европа през последната седмица, ясно демонстрират по какъв начин приемането на върховенството на закона се е трансформирало в огромен проблем за Европейския съюз и по какъв начин неналичието на решение съставлява опасност за неговото действие, написа в разбор Financial Times.

Миналата седмица Конституционният съд на Полша излезе с решение, че елементи от европейското законодателство, отнасящи се до независимостта на правосъдната система, са несъвместими с полската конституция.

На парламентарните избори, извършени в Чехия на 8 и 9 октомври, чехите поддържаха дясноцентристката коалиция " Заедно " отпред с Петър Фиала. Срещу досегашния министър председател Андрей Бабиш, откогато встъпва в служба през 2017 година, има обвинявания в спор на ползи за потребление на европейски средства за бизнеса му.

Същия ден австрийският канцлер Себастиан Курц се отхвърли от поста си, откакто беше посочен като обвинен в корупционно следствие по отношение на подозрения за държавни заплащания за удобно отразяване в медиите.

Курц отхвърля тези изказванията и против него не са повдигнати обвинявания, само че фактът, че се постанова да се откаже от поста си, потвърждава върховенството на закона в Австрия. Бабиш също по този начин отхвърля обвиняванията в корупция, само че най-вероятно ще премине в съпротива в новия парламент, защото надали ще получи поддръжка от другите партии да продължи да ръководи.
Проблеми
Политическият напън над правосъдната система е надалеч по-голям в Полша, в сравнение с в Австрия и Чехия. По думите на Даниел Хегедюс от German Marshall Fund тези три събития потвърждават изказванието: " Без господство на закона не може да съществува нито народна власт, нито рамка за битка с корупцията. "

Злоупотребата с политическа власт не е ново събитие, нито се лимитира до някогашните социалистически страни, само че значително се е приемала като народен проблем.

Дори и когато Виктор Орбан се върна на власт преди десетилетие и стартира да отстранява демократичните салда, както и да заглушава самостоятелните медии, беше елементарно Европейски Съюз да го пренебрегне, споделя Хедър Грабе, шеф на Института за европейска политика към фондация " Отворено общество ".

Според него с разпространяването на корупцията в страните от Източна Европа, които са чисти получатели на средства от европейския бюджет, политиците и данъкоплатците от по-богати европейски страни не са склонни да си затварят очите, изключително когато политическите олигарси, които са облагодетелствани от европейските средства, употребяват медиите, с цел да злепоставят Европейски Съюз.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Места 2 Градове 3 Свят 1 Места 2 Градове 3 Енергетика 1 Места
" Точно тази връзка сред корупцията, европейските средства и антиевропейската агитация прави този въпрос доста по-сложен и доста по-труден за решение от преди ", продължава той.

Европейската комисия, която до този миг се е отнасяла внимателно с казуса за нарушаването на върховенството на закона, сега се намира под огромен напън от някои европейски държавни управления и от Европейския парламент да затвърди позицията си и да удържи европейското финансиране.

Действията на Полша изправят ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен пред мъчно решение - да не отстъпва и да отбрани правилата за правосъдна самостоятелност или да направи компромис, с цел да избегне задълбочаване на борбата, която би могла да блокира процеса на взимане на решения в Европейски Съюз. Решението на Конституционния съд на Полша обаче прави постигането на компромис мъчно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР