Три пловдивски архитектурни бюра станаха фаворити в националния конкурс Сграда

...
Три пловдивски архитектурни бюра станаха фаворити в националния конкурс Сграда
Коментари Харесай

Пловдив с три приза в „Сграда на годината“

Три пловдивски архитектурни бюра станаха любимци в националния конкурс " Сграда на годината 2017 ". Отличниците са „ Ер Те консулт” за завода на Осрам в категория Промишлени здания. Къща Клианти получи наградата в „ Паметници на културата " за положителната си реституция и акомодация. В същата категория награди получи и екипа на „ Архитектура и наследство” на арх. Петкана Бакалова и арх. Петър Петров за тракийските могили Хелвеция и Грифони до Казанлък и за реставрацията на Перперикон до Кърджали.

В 16-ото издание на националния конкурс, който се организира в Sofia Event Center, участваха над 60 новопостроени и реновирани здания от цялата страна - разпределени в 13 категории плюс премия на публиката. Традиционно най-вече са обектите от София - 26, следва район Пловдив - 11, Бургас - 6, Варна - 5. В категорията Производствена постройка наградата е за постройката на " Осрам ". През октомври 2017 година една от най-големите компании за осветителни системи в света – немската Osram, стартира произвеждане в България. Заводът е в Пловдив, а инвестицията се пресмята на 25 млн. евро. Изпълнител е „ Кордеел България”, а плана е на „ ЕР ТЕ Консулт " ООД, арх. Радко Тодоров.

Безспорна перла в Страия град, къща Клианти бе отличена за положителната си реституция и акомодация. Построена в средата на XVIII в., несиметричната къща е преустроявана няколко пъти през XIX в. В последните години община Пловдив поде самодейността да върне същинското място и самопризнание на къща " Клианти " и през днешния ден тя към този момент е подготвена след вложението на 1 300 000 лв. и безспорното майсторство и отдаденост на Джовани Димитров, началник на компания " Рест- Димитров ", на арх. Румяна Пройкова и реставраторката Елена Кривошиева. Пред време по нея работи и починалата към този момент арх. Вера Коларова.

С премия от церемонията си потегли и екипът на „ Архитектура и наследство” от Пловдив – за консервация, реституция и социализация на тракийски могили Хелвеция и Грифони в град Шипка до Казанлък. Могилните гробници " Хелвеция " и " Грифони " са разкрити от Георги Китов през далечната 1996 година, само че през последните 20 години положението им бе мощно компрометирано. Възстановени са с европроект финансиран с 2 776 524,49 лева Изпълнител е „ Пи Ес Пи” ЕООД, планът е на „ Архитектура и наследство”, на арх. Петкана Бакалова и арх. Петър Петров. Екипът получи премия и за реституция и експониране на древен и феодален град Перперикон до Кърджали, където реализатор е „ Парсек груп” ЕООД от София, като част от ДЗЗД Екогеоком груп.

тагове постройка на годината премия архитектурно бюро  Пловдив с три наградата в „ Сграда на годината “  Пловдив с три наградата в „ Сграда на годината “  Пловдив с три наградата в „ Сграда на годината “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР