Три пъти за 20 години е намалял броят на руснаците,

...
Три пъти за 20 години е намалял броят на руснаците,
Коментари Харесай

Критиците на ролята на Сталин във войната станаха рекордно малко в Русия

Три пъти за 20 години е намалял броят на руснаците, смятащи, че големите загуби на Съюз на съветските социалистически републики във Втората международна война се дължат на това, че " сатилнското управление е работило без да се преценява с жертвите ". Ако през 1997г. по този начин са считали 34%, то в този момент - на 76-та годишнина от нахлуването на нацистка Германия - този дял е слязъл на историческия най-малко от 12%.

Все още няма общоприети публични данни какъв брой хора - цивилни и военни, умират във войната, в това число тъй като архивите остават затворени. Според изчисленията въз основата на данни от статистическия институт на Съюз на съветските социалистически републики става дума за 26.6 млн. души, от които военните са 8.7 милиона. Спори се и за жертвите на немската войска в цялата война от 1939 до 1945г., в това число на фронтовете из цяла Европа и Северна Африка. Данните тук се движат сред 3.6 и 5.3 милиона души.

Редовното допитване на " Левада център " демонстрира, че интервюираните всеобщо (70%) упрекват за това германците и техните съдружници. Според 36% главната причина е внезапността на нападението, за 24% - военното и техническо предимство на Германия, а за 10% - " жестокостта на хитлеристите ".

В същото време общо 22% упрекват личните си политици и военни, като 10% дават отговор със " Слабостта и неумението на руското командване ".

Ако през 90те години имаше разкрития за закононарушенията на сталинизма, то с идването на Владимир Путин на власт рецензиите понижиха, споделя Алексей Гражданкин, зам.-директор на " Левада център ".

" Мисля, че непотребната демонизация на Сталин е един от способите, един от методите за офанзива против Съветския съюз и Русия. (Целта е) да се покаже, че днешна Русия носи родилните петна на станилизма. Всички ние имаме родилни петна и какво от това?, " сподели Путин в публикуваният преди дни филм на Оливър Стоун с изявленията с съветския президент.

Друг факт от допитването на " Левада център " е непоклатимата убеденост на руснаците, че са можели да завоюват войната и без помощта на съдружниците си. Почти две трети (63%) от запитаните в интервала 19-22 май 2017г. са дали отговор по този метод, а 28% - с " не ". Леко съмнение по този въпрос настава през 2010г., когато се усеща резултатът от това, че международната икономическа рецесия доближи Русия, само че даже тогава убеденост в самодостатъчността на Съюз на съветските социалистически републики във войната са изразили 57%. През всички години от 1991г. насам, в които този въпрос е бил поставян, групата в никакъв случай не е падала под 60%.

Февруарска анкета на " Левада център " за отношението към Сталин сподели, че позитивните усеща са достигнали 16-годишен пик - 46% се отнасят към него с " удивление ", " почитание " и " симмпатия ".

" В интервал на изостряне на връзките с околния свят на руснаците от ден на ден им трябват фигури, които - колкото и да са кървави - въпреки всичко са реализирали триумфи в това опълчване ", изяснява Гражданкин.

Социологът Леонтий Бизов добавя, че растящата известност на Сталин се дължи и на " всеобщия формален фетиш " към Деня на Победата 9 май. Той се е трансформирал в главният празник на Русия и знак на демонстриране на мощ и господство. Затова от ден на ден руснаци упрекват за загубите във войната съперника, а не грешките на личното си ръковоство, добавя Бизов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР