Три пъти са се увеличили нуждаещите се от лечение в

...
Три пъти са се увеличили нуждаещите се от лечение в
Коментари Харесай

3 пъти се увеличиха болните от коронавирус за 3 седмици, отделенията в болниците са пълни

Три пъти са се нараснали нуждаещите се от лекуване в болница инфектирани с COVID-19 за последните 3 седмици, написа в. “24 часа “. Местата в инфекциозните отделения на огромните столични лечебни заведения са запълнени и се постанова да връщат пациенти поради липса на кревати.
390 бяха настанените в болница за лекуване от ковид в четвъртък при 1770 дейни случая. Това значи, че 22% от инфектираните сега се нуждаят от болнично лекуване.
На 3 юни в лечебни заведения бяха единствено 132-ма такива пациенти, или 10,9% от дейните тогава 1208 случая. При първия пик на болестта в края на април пък в болница са били 270 души.
Рекордът до момента със 132-ма новозаразени за ден беше регистриран на 19 юни, тогава в отделенията е имало 289 души.
Първа запълни отделението си за COVID-19 столичната УМБАЛ “Света Анна ”. При потенциал от 35 кревати в сряда там са имали 40 заболели, от които 38 в инфекциозно поделение и двама в реанимация, изясни представителят на болничното заведение Антон Луков. Затова са пренасочвали пациенти, пристигнали сами в болничното заведение, а към незабавна помощ подали да не им карат заболели.
“Ситуацията е динамична и тя може да се промени във всеки един миг ”, посочи Луков. В четвъртък на обяд бяха изписани 8 души и “Св. Анна ” можеше да поеме нови 5-има заболели.
Запълването на отделенията за ковид е нов проблем, признаха от някогашната Окръжна. Той се появил след внезапното нарастване на новите случаи в последните 2 седмици. Досега се справяли, като при започване на епидемията били заделили 20 кревати, след това ги усили на 35.
Освен в “Света Анна ” потенциалът е напълнен и във ВМА. Преди дни проблем с леглата имало и в Александровска болница. В “Пирогов ” пък се карат главно по-тежки случаи, поради спецификата на болничното заведение като главен незабавен център у нас, само че при опция се приемали и по-леки.
Това са 4-те съществени лечебни заведения за пациенти с ковид, избрани още при започване на епидемията през март. Засега в други столични лечебни заведения като Инфекциозна, Пета и Втора градска съумяват да обезпечат задоволително инфекциозни кревати и да не връщат пациенти.
В началото на епидемията през март със заповед на здравния министър Кирил Ананиев за лекуване на COVID-19 бяха избрани 7000 кревати в страната, от които към 1200 в столицата. Впоследствие обаче се оказа, че София разполага единствено с 433 кревати за такива пациенти, а за останалите няма лекари и сестри.
От Спешна помощ, които всекидневно карат заболели с ковид, описаха пред “24 часа ”, че постоянно се сблъскват с казуса за запълване на отделения, освен инфекциозни. Сутрин в 8 ч и вечер в 20 ч всеки ден лечебните заведения осведомят незабавния център какъв брой и какви пациенти могат да одобряват.
“Когато имат опция, обновяват информацията и денем, само че защото пациенти постъпват непрестанно, без всички да ги караме ние, обстановката се трансформира за часове ”, изясни представителят на Центъра за незабавна помощ в София Катя Сунгарска.
На този декор през вчерашния ден бе регистриран резултатът от скрининга по Южното Черноморие.
Под 1% са се срещали с ковид в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево, сподели всеобщо тестване в района. Изследвани са 2400 души.
“Тези резултати са с помощта на ограниченията, които тук бяха малко по-строги и които нашите съграждани съблюдават. Територията ни е по-сигурна и безвредна, а плажовете и морето ни - по-чисти от всеки път ”, разяснява кметът на Бургас Димитър Николов.
Той показа резултатите дружно с членовете на националния щаб доцент Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев и министърката на туризма Николина Ангелкова.
“С оглед на това, към което се стремим - в конкуренция с други страни да предложим добър туристически артикул, най-важно е да запазим тези резултати. Не толкоз с непрестанно проучване, а с непрестанно бранене и съблюдаване на отдалеченост, стерилизация, дисциплинираност, към които добавихме и контрола. Там, където не се съблюдават ограниченията, се появяват огнищата ”, сподели доцент Кунчев.
В съпоставяне с други райони в страната резултатите демонстрират по-добро съблюдаване на ограниченията от февруари до април, удостовери проф. Кантарджиев.
“Сигурна дестинация сме. Във всички хотели се съблюдават прецизно противоепидемичните ограничения. Очаква ни мъчно лято, значимо е да бъдем дисциплинирани ”, добави Ангелкова.
След края на туристическия сезон ще се направи ново проучване, което да покаже какъв брой от работещите в туризма са се сблъскали с ковид през лятото.
“Старите епидемиолози го назоваваме поепидемчване - циркулация на
вируса, който не предизвиква гърмежи, а безсимптомен контакт и основаване на предпоставки за имунен отговор ”, изясни проф. Кантарджиев.
Вижте още:
Ананиев разпореди: Няма наложително болнично лекуване или изолираност без рекомендация на лекар
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР