Три пъти по-малко са необходимите екипи в Спешна помощ. Проблем

...
Три пъти по-малко са необходимите екипи в Спешна помощ. Проблем
Коментари Харесай

Три пъти по-малко са необходимите екипи в Спешна помощ


Три пъти по-малко са нужните екипи в Спешна помощ. Проблем в Спешната помощ е и неналичието на стандарти и добра организация, а също и поредна политика в незабавната медицина. Това стана ясно в ефира на Българска национална телевизия.
Всъщност е доста е мъчно да се каже какъв брой би трябвало да бъдат и къде би трябвало да са ситуирани. Системата е основана през 90-те години. Смениха се 23 министъра и толкоз политики. Бяха осъществени промени на парче. Имаше опити за поредна политика, бяха осъществени разбори. Има стъпки в вярната посока – нарастване на заплатите. Това е първият мотивационен фактор, който ги задържа, само че не е единствен. Друг проблем е експанзията. Това сподели ръководителят на Националната асоциация на работещите в Спешната здравна помощ доктор Десислава Кателиева.
По думите ѝ обаче, ограниченията към момента не са задоволителни. Друг проблем е реализацията. „ Много е мъчно да специализираш и работиш в Спешна помощ “, акцентира тя. „ Била съм жертва на закъсняла кола за спешна помощ. Това е главната причина, заради която станах незабавен доктор. И жертва на експанзия също съм била. Трябва да се откри излаз. Друг е въпроса какви са изискванията да им оказваме помощ “, по този начин Кателиева разяснява скорошния случай със закъсняла кола за спешна помощ, която трябваше да окаже помощ на гостенка в предаването на журналистката Мира Добрева.
„ Има проблем в организацията на активността. Никой не образова сътрудниците с триажния протокол. Умението да боравиш с този протокол нямаше да допусне обстановката от преди няколко дни да ескалира. Проблем със забавяне на екипи има в целия свят. По тази причина международната процедура е измислила практики, с които да се помогне до идването на екипа. Също никой не може да каже къде да са ситуирани колите за спешна помощ, с цел да доближават в точния момент до въпросното място “, очерта още проблеми Кателиева.
По думите ѝ, първо е нужда да се разбере каква част от екипите би трябвало да стигнат до 8 минута. Продължаваме да нямаме признат стандарт по незабавна медицина. Документът непрестанно се апелира, трансформира, премисля. При липса на документ и образование по какъв начин да се прави, доста е мъчно да се реши кой пациент по какъв начин да бъде обслужен и къде да се намират колите за спешна помощ.
Проблем е и връзката сред самите коли за спешна помощ и лечебните заведения.
„ Проблеми има и в незабавните кабинети. Там пациентите не обичат да чакат. Там би трябвало да се вкара триажа, само че по тази причина би трябвало да се одобри акта за незабавна медицина “, сподели Кателиева.
Що се отнася до експанзията против медиците, шефката на незабавните медици сподели, е казусът не е единствено в безнаказаността на нападателните дейния. Проблемата е в това, че системата не работи както би трябвало. Има и недоумение в огромна част у пациентите какво е незабавно и какво не, а това поражда неверни упования какво да чакат от лекарите.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР