Три пъти е била отлагана планираната трансплантация на детето, изпратено

...
Три пъти е била отлагана планираната трансплантация на детето, изпратено
Коментари Харесай

Три пъти отлагали трансплантация на дете заради доклад от здравния министър

Три пъти е била отлагана плануваната трансплантация на детето, изпратено за лекуване в болница в Хамбург от Фонда за лекуване на деца . Това сподели някогашният ръководител на Фонда доктор Тинка Троева. Тя посочи, че това е станало сред 1 и 8 септември, когато е трябвало да изиска епикризата от лечебното заведение в Германия и да я преведе, с цел да бъде направен отчет от 14 страници, изтънчен от министъра на опазването на здравето проф. Николай Петров.

По думите ѝ пред Нова телевизия решението детето да бъде изпратено на лекуване в чужбина не е взето еднолично от нея:

" Не съм насочила дете да се лекува дете в чужбина, тъй като съм взела еднолично решение. Решенията във Фонда не се взимат еднолично, а от Обществения съвет с най-малко осем гласа. Твърдя, че имаме прелестни експерти, само че тук имаме декларирано предпочитание за лекуване в чужбина – имаме двама външни специалисти и сред тях няма различие, че у нас има по-малък опит и надалеч по-добър опит в чужбина за този тип интервенции. Когато има систематични нарушавания, би трябвало да има систематични инспекции. Не ми е направена нито една инспекция досега. Бях извикана на една среща, на която на врата се разминах с моята наследница. Подала съм молба за овакантяване, само че не тъй като съм нарушила разпоредбите, а тъй като усетих, че към мен няма доверие. "

По-рано в изявление за Българска национална телевизия ръководителят на Български дарителски фонд и някогашен член на Оценка за съвместимост на Фонда за лекуване на деца Красимира Величкова заяви за предложение на министъра на опазването на здравето, предвиждащо член на Обществения съвет (ОС) на Фонда, който не е акредитиран да осведоми за активността на организацията, да бъде освобождаван предварително. Да има един член на съвета, който да има право да приказва за работата на Фонда, плануват още измененията в правилника за активността му.

По думите ѝ доста от работата по лекуването на деца може да се усъвършенства в случай че НЗОК поеме разноските по медицинските произведения, вместо да се вършат публични поръчки за тях. Тъй като във времето до реализирането на поръчката лекуването на детето се стопира.

Според Величкова неналичието на обществен указател е измежду главните проблеми, както за прозрачността, по този начин и общо за работата на Фонда.

" Москов реши регистърът за бъде затворен и да няма обществена информация какво се случва в него. Всяка акция за набиране на средства за лекуване на деца значи, че Фондът не работи . Нямам ласкава оценка за активността на доктор Тинка Троева, въпреки че претекстът за нейното уволняване е систематичен проблем, който, в случай че не бъде отхвърлен, децата ще страдат ", добави още тя.

Величкова осведоми, че през последните месеци е имало доста сигнали от родители за това, че са им желани средства от сметките, макар че по-късно Фондът не е подсигурил поемането на разноските за лекуването на детето.

По думите ѝ различен главен проблем е, че у нас няма България няма съветник по детска трансплантология, нито задоволително опит за осъществяването на трансплантации при деца от 0-3 години.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР