Три от общо 17 общински училища в Сливен вече няма

...
Три от общо 17 общински училища в Сливен вече няма
Коментари Харесай

Три училища изчезват в Сливен, сливат ги с други учебни заведения

Три от общо 17 общински учебни заведения в Сливен към този момент няма да съществуват, тъй като минават към други образователни заведения. Реформата се постанова, с цел да може да се обезпечи образованието на учениците единствено в една промяна – изясни кметът Стефан Радев. Към по-големи учебни заведения минават досегашното и само независимо начално учебно заведение в града, филантропичната гимназия и 10-то приблизително учебно заведение. Шесто и Осмо учебно заведение, които са с най-вече възпитаници, най-вече от ромския кв.“Надежда“, ще станат обединени. Това значи, че вместо до 8 клас, както до момента, ще разкрият паралелки до 10 клас.

Други две образователни заведения пък ще се наложи да бъдат преместени. Едното е елитната езикова гимназия, която години наред дели обща постройка с природо-математическата. За да бъде обезпечено образование единствено в първа промяна, езиковата гимназия ще заеме освободената от 10-то учебно заведение постройка след осъществен в нея ремонт. Мястото си ще смени и гимназията по стопанска система, която също няма личен дом.

„Решението за преобразуването на учебните заведения може да влезе в действие още за идната образователна година. Но там, където се постанова ремонт, ще търсим финансова помощ от страната и откакто строителните действия приключат, тогава ще стане преместването“ – разясни кметът Радев. При сливането ще бъдат непокътнати работните места за педагозите, ще има съкращения в администрацията.

Преобразуването на учебните заведения би трябвало да завърши до образователната 2020-2021 година. Освен 17-те общински, в Сливен има и 8 държавни учебни заведения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР