Три от компаниите от кратката листа за участие в процедурата

...
Три от компаниите от кратката листа за участие в процедурата
Коментари Харесай

Петкова подкрепи Борисов: Обединиха се три световни лидера в ядрената енергетика за Белене

Три от фирмите от късата листа за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител за " АЕЦ " Белене " - " Росатом ", " Дженерал електрик " и " Фраматом ", ни осведомиха, че сплотяват напъните си.
Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред парламентарната зала. Според нея това е нов, значителен детайл, който тя счита, че би трябвало да бъде докладван на българския парламент.
По-рано през днешния ден съветската държавна корпорация „ Росатом “ е постигнала съглашение за съдействие с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в границите на процедурата за избор на стратегически вложител за плана АЕЦ „ Белене “ в България.
Това заяви министър председателят Бойко Борисов в персоналния си профил във Фейсбук.Според написаното, трите компании - съветската, френската и американската, ще вземат участие дружно в процедурата за избор на стратегически вложител за " Белене ". Но изискването е " Росатом " да стане стратегически сътрудник, а General Electric ще се смята за сътрудник с турбогенераторната апаратура. Framatome SAS пък ще е сътрудник с оборудването за Автоматизираните системи за ръководство на софтуерните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала, излиза наяве от обяснението на Борисов.
Обединяването на усилието на тези три международни водача в нуклеарната енергетика демонстрира, че процедурата ще бъде извънредно оспорвана, счита министърката. Това че стигнахме дотук демонстрира няколко неща. Първо, че обединяването тези три международни водача в нуклеарната енергетика демонстрира, че те имат вяра в този план и опцията за реализацията му става все по-осезаема.
Фактът на обединяването демонстрира и нещо друго, че те имат вяра в България, имат вяра на българското държавно управление, в българския парламент. И тук съществена роля да се стигне до това обединяване има българският министър председател, който със своите старания, със своята известност, която има в интернационалната общественост вдъхна доверие и на процедура направи допустимо това, да обединят напъните си в процедурата за създаване на АЕЦ " Белене ", сподели още Петкова.
Тя напомни, че в късата листа за " Белене " бяха класирани 5 компании, 3 се сплотяват в консорциум, който ще взе участие в процедурата и отсега нататък тя ще върви в този ход. Министър Петкова съобщи, че това е добра вест за България, за всички нас, " демонстрира доверие в българското държавно управление, в българския министър председател, без чиято поддръжка, без неговото почтено, обективно и партньорско отношение не бихме могли да се похвалим с подобен резултат. "
По време на ексклузивен брифинг през вчерашния ден, министър председателят Борисов съобщи, че " " България сега строи два безусловно невъзможни плана ". За първи път съветската страна позволи на " Уестингхаус " да види нейните горива, уточни Борисов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР