Три от големите дами в българската живопис - Снежана Фурнаджиева,

Три от големите дами в българската живопис - Снежана Фурнаджиева, ...

Три дами на четката представят Споделени картини.


Три от големите дами в българската живопис - Снежана Фурнаджиева, Кирила Георгиева и Нели Ценова, откриха изложба в пловдивската галерия "SPS". С експозицията "Споделени картини", която обединява атрактивните творци, се поставя силно начало на сезона. 

В картините на Кирила Георгиева има препратки от минало към настояще, смесване на радост и тъга, мистика и философия. Тя рисува нещата от живота, които я вълнуват. Вярата присъства силно в творбите й - изобразява божествени храмове, прекрасни ангели, които се реят над нас.  

Нели Ценова е от авторите, разпознаваеми с брилянтния си почерк. Тя казва: "за да бъде истинска една картина, трябва да бъде фантазна". Нели пречупва нещата от реалността през своя мироглед и светоусещане и така творбите й добиват невероятна мистика. Разказва и за живота, и за любовта, и за отношенията между хората. На пръв поглед изпъква нейният невероятно красив рисунък, но когато се вгледаш, откриваш философския замисъл. 

Снежана Фурнаджиева обича да рисува в една тоналност - от тюркоазено синьо до ултрамарина. Но в последните си картини тя вмъква топло червено, землисто кафяво, което придава топлина, излъчване и въздействие. Прекрасните женски образи Снежана е разположила на фона на Стария Пловдив. Когато застанеш пред картината, като че чуваш потракването на токчетата на тези елегантни дами. Фурнаджиева рисува с толкова любов и чувство Стария град, защото дълги години - 18 е живяла далеч от родината и именно той е бил духовната й връзка с България. 

Източник: duma.bg