Три от четири български домакинства не могат да покрият възникнал

...
Три от четири български домакинства не могат да покрият възникнал
Коментари Харесай

Българите не могат да покриват извънредните си разходи

Три от четири български семейства не могат да покрият зародил ексклузивен разход, демонстрира изследване на финансовата накърнимост на фамилиите. Оказва се, че огромната част от семействата у нас, за разлика от европейските, не могат да реагират съответно, когато се наложи да обезпечат спомагателни средства за своите бюджети, осведоми БНР.

Само едно от 10 български семейства би подходило предприемчиво, като провежда спомагателна работа или пускане на лична активност, с цел да потърси спомагателен източник на приходи. В Европа този дял на семействата е доста по-голям, а финансово уязвимите са над 30 на 100 по-малко.

Обяснението на създателите на изследването в числа: 64 % от семействата у нас не икономисват, 76 % не съумяват да покрият неочакван разход от 1 500 лв., а 80 на 100 - разход от 2 000 лв., в границите на един месец. За съвсем 90 % понижение от 10 на 100 в приходите им ще се отрази сензитивно на фамилния бюджет.

Още от аргументите за високата степен на финансова накърнимост са ниските приходи у нас, както и ниското равнище на финансова просветеност и финансово обмисляне.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР