Три основни приоритета за Международния валутен фонд (МВФ) очерта днес

...
Три основни приоритета за Международния валутен фонд (МВФ) очерта днес
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Време е за затягане на държавните разходи

Три съществени целта за Международния валутен фонд (МВФ) очерта през днешния ден в Маракеш ръководещият шеф на институцията Кристалина Георгиева.

На първо място това е продължавващата борба с инфлацията. " Лихвените нива в доста развити страни се покачиха, само че инфлацията към момента не се е намалила до целевите равнища. Борбата с инфлацията с изключение на ценова непоклатимост е причина за напредък на най-бедните ", сподели още Кристалина Георгиева на брифинг в границите на годишните срещи на МВФ и Световната банка.

Тя добави, че ценовата непоклатимост е от изклчителна значимост, даже в случай че повишението на лихвите значи нежният стопански напредък " да се залее със студена вода ".

Вторият приоритет е да се резервира стабилността на финансовите пазари, които както видяхме в последните седмици и изключително в Съединени американски щати и Европейски Съюз, се свързват с упованието, че високите лихвени проценти ще останат за по-дълго време, добави ръководещият шеф на МВФ.

Третият приоритет е връщане на фискалната политика, тъй че да се обезпечи пространство за деяние. Необходимо е стягане и на преориентиране (държавните - бел. реп.) разноски, сподели още Кристалина Георгиева.

В началото на изказването си пред медиите тя изрази " страдание за загубата на животи " в резултат на войната в Украйна и към този момент в Близкия изток. Необходим е контрол над пазарите, добави ръководителката на Фонда.

Георгиева разяснява и процедурите, свързани с набиране на нов капитал, който да послужи за финансиране на разрастващите се страни.

Вече 40 страни, " част от тях огромни, други по-малки, към този момент са мобилизирали 40 милиарда  долара във фонда, предопределен за подкрепяне на по-малките и разрастващи се стопански системи (Resilience and Sustainability Trust) ", добави ръководещият шеф на МВФ.

Смятаме, че е допустимо на тези срещи да демонстрираме, че сме способни да ускорим гласа на разрастващите се пазари. Очаквам в Изпълнителния съвет на Фонда африканските страни да получат ново място, тъй че техният брой да стане три, уточни Георгиева.

Георгиева уточни, че чака на идните срещи и пленарни съвещания в границите на Годишната среща да бъде реализиран прогрес във връзка с формулата за систематизиране на квотите на обособените страни в МВФ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР