Три новоизлюпени щъркелчета бяха изпепелени при пожар в девненското село

...
Три новоизлюпени щъркелчета бяха изпепелени при пожар в девненското село
Коментари Харесай

Пожар изпепели щъркелово гнездо върху стълб в с. Падина

Три новоизлюпени щъркелчета бяха изпепелени при пожар в девненското село Падина. Гнездото им се намирало върху електрически дирек.

Семейството свило гнездото си при започване на пролетта на дирек в центъра на селото. В неделя заран обаче хората тук забелязали пушек към гнездото. От подаването на сигнала на тел. 112 и идването на пожарната до идването на „ Енерго про”, които трябвало да спрат електрозахранването, минали повече от два часа, които съгласно хората се оказали съдбовни.

Хора, които живеят наоколо, видели дим и неотложно подали сигнал на 112.

„ Щъркелчетата до последно седяха, 20 минути по-рано да бяха пристигнали, щяха да са живички”, сподели Тодорка Драганова.

Огнеборците нямало по какъв начин да пристъпят към гасене на пламъците и избавяне на птиците, тъй като първо е трябвало да се спре електроподаването.

„ Имаха огромен късмет да се спасят щъркелчетата, само че просто пристигна доста късно енергото, от пожарната за 20 минути бяха тук”, съобщи Нина Николова.

На какво се дължи забавянето – чакаме отговора на “Енергопро”.

„ В селото имаме три гнезда, две от които са обезопасени със стойки, повдигнати над стълбовете. Това е напълно ново гнездо – от 3 години, и за жалост, не е обезопасено”, сподели кметът на Падина Ивелина Йоргакиева.

Орнитолози напомнят за заканите за белия щъркел от човешката активност.

„ Едната е необезопасяване на гнездата върху електропреносната мрежа, най-вече ниско напрежение, т.е. в обитаемоте места, а другата е необезопасени стълбове по време на миграция”, уточни Ивайло Иванов от Българското сдружение за отбрана на птиците.

През нашата страна минава главният миграционен път Виа Понтика и постоянно в Добруджа при прелета си щъркели умират в региона на електросъоръжения. През последните години от електроразпределителното сдружение започнаха да обезопасяват електропроводите с платформи за гнездене и птицебрани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР