Три нови площадки за свободна разходка на домашни любимци предвижда

...
Три нови площадки за свободна разходка на домашни любимци предвижда
Коментари Харесай

Община Разград ще изгради три нови площадки за домашни любимци

Три нови площадки за свободна разходка на домашни любимци планува да построи община Разград. Те ще бъдат ситуирани на територията на Градския парк, в ж.к. "Орел " и в ж.к. "Водна централа ", сподели в изявление за Българска телеграфна агенция зам.кметът на общината Мирослав Грънчаров. По думите му по този начин ще се обезпечи опция на притежателите на кучета, живеещи в разнообразни региони на града, да ги разхождат свободно.

В момента действа една такава площадка в пространството сред Младежкия дом и стадиона, само че считаме, че тя не е задоволителна, разяснява Грънчаров.

Декларираните кучета в община Разград все още са 961. Толкова са били и към края на предходната година, а година преди този момент са регистрирани 972 домашни любимци, уточни зам.-кметът. Той разясни, че за 2019 година постъпленията в бюджета на община Разград от такса за владение на куче възлизат на 10 434 лева Към месец март тази година приходите са били 2 323 лева, което е 22 % осъществяване на заложения за годината проект от 10 000 лева Към същия интервал на предходната година импортираните в общинската хазна средства от такса куче са били 1 735 лева или 19 на 100 осъществяване от проекта от 9000 лева

Грънчаров посочи, че годишната такса за куче в община Разград е в размер на 20 лв.. Съгласно Закона за локалните налози и такси този данък се заплаща годишно до края на март на съответната година или в едномесечен период от датата на придобиването на кучето, когато то е добито след тази дата. Приходите от събраните такси се употребяват за мероприятия, свързани с понижаване броя на безстопанствените кучета, разясни зам.-кметът.

Той напомни, че от възнаграждение на такса са освободени притежателите на кучета на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна прехрана, животни, употребявани за опитни цели, кучета на БЧК, кастрирани кучета. От такса се освобождават и кучета, които съпровождат или охраняват селскостопански животни. Не се заплаща такса за куче с подложен микрочип за първата година от слагането му, сподели още зам.-кметът. По думите му от началото на годината няма издадени актове за липса на чипове на домашни животни в Разград.

Община Разград ще поеме начинания за всеобща регистрация на кучетата и за осиновяване на животни от Приюта

Община Разград ще поеме нова самодейност за всеобща регистрация на кучетата, които се отглеждат по селата, във вилната и в индустриалната зони в града. Дейностите се планува да започват след приемане на Програмата за преодоляване популацията на безстопанствените кучета за 2020 година и проекта за осъществяването й. Документът следва да бъде импортиран в най-скоро време за разискване и приемане от Общинския съвет. По думите на зам.-кмета, всички ограничения, планувани в Програмата, са съобразени с условията на Закона за отбрана на животните и Закона за ветеринарната активност. Програмата ще планува кастрация, обезпаразитяване, имунизация против бяс, трайна маркировка и връщане по места на социализирани и здрави безстопанствени кучета. Обработката ще се прави в регистрирани стационарни или преносими амбулатории на правилата на всеобщата кастрация по региони и по отношение на молби и сигнали на жители. Предвижда се основаване на осведомителна база данни за обработените безстопанствени кучета. Ще се провеждат информационно-образователни акции. Програмата планува и основаване на организация за вписване на домашните кучета и маркирането им като такива с подобаваща маркировка.

Общината възнамерява осъществяване и на осведомителна акция за осиновяване на кучета от Приюта за бездомни животни, като реализацията й също е обвързана с приемането на Програмата за преодоляване популацията на безстопанствените кучета, показа още Грънчаров.

Целите на осведомителната акция са да се понижи броят на кучетата в приюта, да се социализират по-бързо и сполучливо, да се отглеждат при по-добри условия, да се понижи търсенето на домашни любимци от нелицензирани развъдници, където животните постоянно се употребяват и за нерегламентирано размножаване, което вреди на тяхното здраве и постоянно се оглеждат при несъответствуващи условия.

Сред задачите на акцията е и да се възпитават у младото потомство качества като отговорност, състрадание и хуманно отношение към животните, добави зам.-кметът.

В Приюта за безстопанствени кучета в Разград има настанени 173 животни

В момента в Приюта за безстопанствени кучета в Разград има настанени 173 животни. За тях се грижат седем чиновници, като единият е ветеринарен доктор. Той е и шеф на Приюта, има и един ветеринарен механик, както и петима гледачи, сподели още Грънчаров.

Той изясни, че през предходната година в Приюта са постъпили 135 животни. От тях четири са били изоставени от притежателите си, а 131 хванати от чиновниците на приюта. През този интервал са кастрирани 104 животни, обезпаразитени, маркирани с ушни марки и чипирани са 133. Броят на осиновените кучета от жители през годината е бил 47.

Зам.-кметът добави, че срокът на престой на едно куче в приюта зависи от преценката на шефа или ветеринарния доктор по два индикатора - общото здравословно положение на животното след осъществените ветеринарно-медицински действия и неговия темперамент, характер, реакция по отношение на хора, животни и други индикатори по отношение на сполучливата социализация и акомодация към средата.

Грънчаров разясни, че правилото, по който се връщат кучетата на улицата, е регламентиран в Закона за отбрана на животните, като в приюта остават за доотглеждане единствено нападателните кучета, а останалите подлежат на разселване и осиновяване от общината.

Предвиждаме да се сътвори уебсайт на приюта, в който да се разгласява информация за предлаганите за осиновяване животни и друга потребна информация, увери зам.-кметът на община Разград Мирослав Грънчаров. Той бе безапелационен, че общината работи добре с неправителствената организация "Защита на животните в Лудогорието " и в тази тенденция взаимните им действия ще продължат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР