Три нови основателни сигнала са подадени в РИК-Хасково до 16:30

...
Три нови основателни сигнала са подадени в РИК-Хасково до 16:30
Коментари Харесай

В Момково изгубили изборна урна и я заменили с кашон

Три нови основателни сигнала са подадени в РИК-Хасково до 16:30 часа, оповестиха от комисията.

Пълномощник на коалиция алармирал, че към 15 часа в секция 33 в свиленградското село Момково броят бюлетини от машинно гласоподаване. Проверката на РИК открила, че при започване на изборния ден секционната комисия не намерила втората урна, предопределена за машинни бюлетини и взели кашон от близкия магазин, като го запечатали по открития ред и го употребявали за урна.

По-късно членовете на СИК намерили втората. Получили са от РИК инструкции да запечатат потребления досега кашон и гласуването да продължи с втората транспарантна урна, като се сформира констативен протокол, в който да се опише фактическата конюнктура.

Кандидат за депутат е подал тъжба, че в СИК 102 след гласоподаване с машина член на секционната комисия отказал да сложи щемпел на бюлетината. На ръководителя е указано да съблюдава прецизно методическите инструкции и да се слага щемпел на бюлетините от машинния избор.

Трeтият състоятелен сигнал е за СИК 12, където след гласоподаване с машината избирателка получила записка единствено с два реда текст, от която не може да се разбере направеният избор. От секционната комисия прибрали бележката в обособен плик, а не в урната, където имало голям брой такива бележки. Жената се подписала в изборния лист, с което вотът й бил регистриран, макар обстановката.

По-рано денем се получиха сигнали за голям брой сходни случаи. Указанието от ЦИК е да се сформира констативен протокол, който дружно с дефектиралата бюлетина се ползва към протокола на СИК, а гласоподавателят се позволява наново да гласоподава по определен от него метод.

До обяд в РИК-Хасково бяха подадени още два основателни сигнала. Машините, които не сработиха в региона са 11 и в тези секции вотът е напълно с хартиени бюлетини.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР