Три млади мечета бяха пуснати на свобода в Национален парк

...
Три млади мечета бяха пуснати на свобода в Национален парк
Коментари Харесай

Пуснаха на свобода три мечета

Три млади мечета бяха пуснати на независимост в Национален парк " Централен Балкан " при взаимна акция на Министерство на околната среда и водите и „ Четири лапи “

 © Четири лапи
Радостина, Митко и Йонас прекараха близо година в избавителния център „ Арктурос “ в Гърция, откакто бяха избавени край язовир Доспат, с цел да бъдат приучени да оцеляват в дивата природа.

Според експертите от гръцка и българска страна животните към този момент са достигнали възраст и размери, подобаващи за връщането им в естествената им среда. Мястото, на което мечетата бяха освободени, беше несъмнено от специалистите от двете страни, като то дава отговор изцяло на условията за сполучлива реадаптация на мечетата. То попада в рамките на резерват, в който се реализира надзор от чиновници на Дирекция Национален парк „ Централен Балкан “, растителността в тази околност е преобладаващо широколистна гора, не са засечени трайни следи от други екземпляри от типа кафява мечка и е отдалечено от обитаеми места.

Преди да бъдат превозени и освободени, на трите мечета бяха сложени нашийници с GPS устройство за следене, които ще дадат опция да се следи държанието им и тяхната реадаптация.
 © Четири лапи
Подобна избавителна акция, траяла към година, се реализира за първи път у нас, а на европейско равнище са единични случаите на сполучливо отгледани и върнати в природата кафяви мечки. Въпреки всички старания, към момента няма гаранция за триумф на задачата, защото процесът на реадаптацията е сложен и характерен, оповестиха от " Четири лапи ".

Трите мечета бяха открити в края на април предходната година до шосе наоколо до язовир Доспат. Тяхната майка не беше открита, като догатките са, че или е била прогонена от човешкото наличие, или е била преследвана от бракониери.

Според последни изследвания у нас живеят сред 500 и 1000 екземпляра от този предпазен тип, като популацията им е съсредоточена в Старопланинския и Рило-Родопския планински масиви.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР