Три мини са открити във водите край западните брегове на

...
Три мини са открити във водите край западните брегове на
Коментари Харесай

Три мини са открити във водите на Черно море днес сутринта, едната - до нос Галата

Три мини са открити във водите край западните крайбрежия на Черно море през днешния ден сутринта – първата покрай шелфа на Инеада, покрай българската морска граница с Турция, втората покрай нос Галата край Варна, а третата - на 70 км от нос Мидия в Румъния. Това оповестява Българска национална телевизия.

На 28 март 2022 година в утринните часове беше открита мина в шелфа на Инеада, покрай българската морска граница. Екипите на Подводната защита (SAS) в района бяха бързо трансферирани на мястото на случая ", заяви в Туитър турското Министерство на защитата.

" Въпросната мина беше обезопасена от екипите на SAS и беше подхваната намеса за нейното обезвреждане ", добави още министерството.

Военноморските сили на България ще извършат разузнаване и проучване след получен сигнал за видяна мина в Черно море покрай нос Галата край Варна. Военноморски сили ще обследват региона с вертолет, като при нужда ще бъде изпратен транспортен съд със специфична група за следващо заличаване на мината.

Морска мина беше открита от риболовец на към 70 километра от нос Мидия в Черно море. Кораб на румънските военноморски сили се насочи към мястото, с цел да изследва обстановката, заяви Romania Journal. Миночистачът " Вицеадмирал Константин Белеску " с група водолази за разминиране на борда извършват задача за изследване и интервенция в морски регион, ситуиран на разстояние към 39 морски благи (70-72 км), край крайбрежията на Черно море, против нос Мидия, където е обявено за дрейфуваща морска мина, оповестиха от Министерството на националната защита на Румъния.

Мината е била видяна тази заран от румънския рибарски транспортен съд " Олимпус 1 ", чийто пълководец е уведомил румънските управляващи по формалните канали към 08:10 часа.

В сходство с Конвенцията за разполагане на подводни автоматизирано взривяващи се при досег мини е неразрешено слагането им на котва, защото не са безвредни, в случай че се откачат от въжетата, с които са закрепени.

Още преди дни съветското министерство на защитата предизвести, че дрейфуващи украински морски мини съставляват опасност за страните от района, в случай че метеорологичните условия се влошат. Мините ще доближат Румъния за четири дни, а България за 10 дни, съобщи в събота вечерта ръководителят на Националния център за ръководство на защитата на Русия - генерал-полковник Михаил Мизинцев.

" Ако метеорологичните условия в северната част на Черно море се влошат, ще се появи опасност, че мините ще продължат да плават по крайбрежието на Черно море. Плаващите мини ще доближат до териториалните води на Румъния за четири дни, а до България - за 10 дни ", означи Мизинцев в събота.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР