Три милионерски фамилии, подсъдими за участие в престъпни групи за

...
Три милионерски фамилии, подсъдими за участие в престъпни групи за
Коментари Харесай

Плачат и богатите! Миню Стайков остана без Бентли, Арабаджиеви без Ролс-ройс, а Баневи без моторница

Три милионерски семейства, подсъдими за присъединяване в незаконни групи за данъчни закононарушения и пране на пари, се разделиха с първокласните си коли и яхти по искане на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).
Миню Стайков и синът му Стайко, Маринела и Ветко Арабаджиеви и Евгения и Николай Баневи останаха без придобивките си за милиони, откакто антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, откри противоречие сред имуществото им и заявените приходи.
Най-тежък удар понася Миню Стайков, който от септември 2018 година е в ареста за разпространяване на противозаконни цигари. Бизнесменът остава без яхтата си, кръстена “Брайт стар” и оценена за 4.5 млн. лева
Стайков е разследван от профилираната прокуратура по две каузи. Едното е за нелегално произвеждане на цигари, данъчни закононарушения и пране на пари. Второто е за корист с пари по две европрограми - за развиване на селските региони и за подкрепяне на лозаровинарския бранш. За злоупотребата с парите на Европейски Съюз той към този момент е обвиняем в профилирания съд. Бяха разпитани и няколко очевидци. Луксозната яхта, с която би трябвало да се сбогува предприемачът, е модел “Принцес”. Тя е с дължина на корпуса 26.82 м, необятна е 6.30 м. Другите ѝ характерности са: прегазване - 1.70 м и, водоизместване - 67 000 кг.
Плавателният съд се води благосъстоятелност на “Топаз мел” ООД и е модел от 2016 година
Милионерът остава и без лимузината си “Мерцедес С 500 4 Матик”. По документи тя още веднъж е на “Топаз мел” ООД. В момента колата се прави оценка за 92 000 лева
Стайков би трябвало да се лиши и от още един безценен автомобил - “Бентли Азуре”, който също е запориран. Документално и той принадлежи на “Топаз мел”. Пазарната стойност на колата все още е 230 000 лева Цялото запорирано от КПКОНПИ имущество на Миню Стайков е за 134 млн. лв..
От първокласния си автопарк е лишен и синът му Стайко Стайков.
Младият мъж, обвинен дружно с татко си като част от групата за разпространяване на акцизни артикули без бандерол, данъчни закононарушения и пране на пари, е с 5 запорирани коли и едно ремарке. По закон той не може да ги продава, трансферира или да прави каквито и да е дейности с тях.
Стайков-син, който макар че е под домакински арест, не пропуща нито едно правосъдно съвещание по делото против татко си, остава без коли за повече от 200 хиляди лв..
Под запор е първокласното му беемве, модел “750Д Хдрайв”. Колата се води благосъстоятелност на “Рент разкош мобил” ЕООД. Дружеството е представлявано от Стайков-син. В момента тя е оценена за 95 хиляди лева и предстои на лишаване в интерес на страната.
Друг запориран автомобил на младия предприемач е “Мерцедес Е 500 4 Матик”, още веднъж благосъстоятелност на “Рент разкош мобил” ЕООД. Пазарната му стойност е 35 000 лева
Третият запориран автомобил на Стайко Стайков още веднъж е мерцедес и също по документи е на “Рент разкош мобил” - оценен е за 19 500 лева
Запопиран е автомобил “Мерцедес МЛ 500 4 Матик”, благосъстоятелност отново на същата компания. В момента той коства 50 000 лв.. Възбрана има и върху още един мерцедес, който коства 17 500 лв..
Стайков-син би трябвало да се лиши и от ремарке - “Влемикс ВБТ 35-3”, на стойност 7000 лв..
Хотелиерската фамилия Ветко и Маринела Арабаджиеви пък остават без ролс-ройса си. Той е модел “Фантом” и е запориран с решение на Софийския градски съд по искане на КПКОНПИ.
Автомобилът се води благосъстоятелност на “Хеликс България” ЕООД.
Съпрузите, които са в ареста от май 2019 година, са подсъдими също за данъчни закононарушения и пране на пари.
Ролс-ройсът им е с регистрационен номер С 000001. Колата е с мощ на мотора 480 конски сили и маса 3050 кг.
Тя към този момент е на паркинг на антикорупционната комисия, където се съхраняват коли и на други обвинени и подсъдими. Пазарната стойност на лимузината сега е 221 250 лева На 9 март държавен правосъден реализатор е направил списък на автомобила и КПКОНПИ е прибрала ролс-ройса за бранене.
Това станало, откакто той бил репатриран до подземния паркинг, оборудван за запазване на такива коли от КПКОНПИ. Били са му сложени и запорни стикери.
Хотелиерската фамилия остава и без “Ленд Ровър”. Джипът пък се води благосъстоятелност на “Ауто тур 777”. Цената му е 180 хиляди лева
Запорираното имущество на Арабаджиева и 9 компании възлиза на 310 млн. лв..
Без яхта към този момент са и Николай и Евгения Баневи. Те също са упрекнати за данъчни закононарушения. Задържани бяха през ноември 2018 година във Франция. Делото против съпрузите и майката на Николай Банев - Мария, към този момент върви в профилирания съд. Разпитани бяха и няколко очевидци, преди делото да се отсрочи поради изключителното състояние.
Баневи се лишават от моторната си яхта Four Winns – Vista 258. Тя е дълга 7.92 метра, модел 258 V-D06. Плавателното средство е записано под името “Теа” и е с регистрационен номер ВН7129. В момента е оценено за 97 500 лева
Собственик на моторната яхта е “Русалка Тур” ООД.
Баневи имат запорирано имущество на обща стойност 141 млн. лв. с решение на апелативния съд в Бургас.
Всички запори на коли към този момент са вписани от Агенцията по вписванията.
По закон КПКОНПИ стартира инспекция дали имуществото подхожда на действително заявеното, откакто бъде известена от прокуратурата за формирано дело и покачване на обвинявания. При разкриване на противоречие се постанова запор за застраховане на предстоящ иск за конфискация в съда. Делото за конфискация се развива без значение от наказателното произвеждане.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР