Три милиона лева са предвидени в бюджета за финансиране на

...
Три милиона лева са предвидени в бюджета за финансиране на
Коментари Харесай

Образователният министър: Учениците да учат занаят, така ще печелят повече

Три милиона лв. са планувани в бюджета за финансиране на образованието в професионални гимназии. Това заяви през днешния ден министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Смолян след среща с шефове на учебни заведения от района.

Средствата са за образование по специалности, които са значими за пазара на труда, основно механически специалности, както и за специалности, нужни за съответния район.

„ Идеята е да насърчим професионалните гимназии да ориентират профилите си съгласно нуждите на пазара на труда, а също и да ориентираме учениците. Целта ни е да насочим повече възпитаници към професионалното обучение, тъй като отсега нататък там ще могат да получават по-високи приходи. Ще ги насърчим със стипендии, ще преструктурираме профилите на професионалните гимназии, по тази причина чакаме да ни подкрепят и публичните препоръки, в които има работодатели ”, разяснява Вълчев, представен от БГНЕС.

Той добави, че ще има увеличение на средствата за учебните заведения в дребните и отдалечените общини, каквито са и Родопите.

От много години у нас се приказва за дуална форма на обучение, която да разрешава на учениците по едно и също време да учат и да практикуват на процедура знанията си. Досега обаче самодейността не е получила всеобщо приложение, както е в други европейски страни като Германия, да вземем за пример.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР