Три месеца след предсрочния парламентарен вот и седмици след излъчването

...
Три месеца след предсрочния парламентарен вот и седмици след излъчването
Коментари Харесай

Алфа рисърч: Нисък старт за кабинета Денков-Габриел- една пета го одобряват

Три месеца след предварителния парламентарен избор и седмици след излъчването на кабинета „ Денков - Габриел “ доверие към държавното управление имат една пета от българите или 20 на 100. По-добър е, само че също поляризиран, началният личен рейтинг на премиера Николай Денков.

Прогресивен спад в позитивните оценки  и първа по рода си поляризация в отношението към президента Румен Радев, която отразява разделителните линии в обществото: 33% утвърждение, 32% - отрицание.

Очаквани електорални вреди за водещите политически обединения, само че опазване на цялостните рамки на последния избор. ГЕРБ получава поддръжката на 25,1% от решените да гласоподават  (около 2 пункта по-малко от април), а ПП-ДБ – 20.2% (спад от към 5 пункта). Без смяна в поддръжката за останалите партии през последните два месеца: трета позиция за " Възраждане " с 15,4%, следват ДПС (12,6%), Българска социалистическа партия (8,8%), Има Такъв Народ (4,1%).
 Източник " Алфа рисърч "
Това са някои от акцентите от последното национално представително проуучване на организация " Алфа Рисърч ".

Изследването е извършено в интервала 20 – 26 юни 2023 година, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. То е осъществено сред 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Одобрение за активността на 49-то Народно събрание е на „ санитарния “ най-малко от 8 на 100, 53% е неодобрението и 39% са неутралните оценки.

Високото съмнение, което Иван Гешев генерираше, до момента в който заемаше поста основен прокурор, се възпроизвежда и във възприемането му като евентуален политик – в съответствие 82%: 3% хората не биха се доверили на негова групировка, 15% не са в положение да изразят позиция.

Очертава се оспорвана конкуренция в борбата за локалната власт наесен. 49% от интервюирани декларират предпочитание от нови лица като кметове. За опазване на досегашните са 41%. От организацията прогнозират висока възможност за балотаж в по-голям брой общини спрямо последния локален избор от 2019 година
Отношението към постоянния кабинет
48% от интервюираните пълнолетни жители на страната споделят мнението, че държавно управление сред първите две политически сили не е съвършен, само че е най-хубавият от вероятните разновидности. Двата най-активно стартирани против него аргумента получават доста по-слаб публичен отзив: 14 на 100 считат, че държавното управление сред ГЕРБ и ПП-ДБ е изменничество към личните им гласоподаватели, а 13% - че то е нездравословно за страната. Зад общото ръководство застават 77% от априлските гласоподаватели на ГЕРБ, 76% от тези на ПП-ДБ, над 40 на 100 от гласувалите за други партии и всеки трети от неучаствалите във вота.
 Източник " Алфа рисърч "
Съпътстваните със кавги договаряния сред двете политически сили обаче покачиха напрежението и „ изконсумираха “  първичния заем на доверие към държавното управление. То стартира активността си с утвърждение от  20%, отрицание от 37% и 43% неутрално отношение. По-благоприятен (но същият като структура) е стартовият персонален рейтинг на премиера: 26% позитивни, 30% негативни и 44% неутрални оценки, показват от организацията.
 Източник " Алфа рисърч " Ерозия в рейтинга на Радев
Президентът Румен Радев резервира най-високо доверие всред институционалните представители, само че рейтингът му  ерозира доста след общественото опълчване на образуването на постоянно държавно управление. За пръв път откогато заема поста, отношението към президента е мощно поляризирано, поддръжката – разколебана, а персоналният му имидж с отрицателен тренд: 33% позитивно, 32% негативно и 35% неутрално.
 Източник " Алфа рисърч "

Партиите и водачите им
Електоралната картина е по-слабо наранена от политическите турбуленции, най-много заради обстоятелството, че продължава да отразява главно настройките на твърдите ядра, а не на по-широк кръг гласоподаватели. Общата ѝ конструкция повтаря тази от вота при започване на април с предстоящи вреди за ГЕРБ и ПП-ДБ след влизането им в общо ръководство.

ГЕРБ губи малко под 2 пункта и сега се употребява с поддръжката на 25,1%. Бойко Борисов се оказва най-харесваният партиен лидер (20,5% позитивно и 55,6% негативно отношение) и все по този начин има поддръжката на болшинството гласоподаватели на ГЕРБ.

 Източник " Алфа рисърч "
При ПП-ДБ отливът е малко под 5 пункта и обединението заема втората позиция с 20,2%. Динамиката в поддръжката за обединението, както и тази в доверието към водачите ѝ обрисува наклонност към преразпределение на тежестта сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, настояват от " Алфа рисърч ". Съотношението сред последователите на партиите, което преди беше мощно в интерес на Политическа партия, все още е доста по-балансирано (около 60:40).

Христо Иванов, един от съпредседателите на Демократична България, следва Борисов по утвърждение. Доверието към Иванов  нараства от 14,5% до 16,9% (46,1% недоверие). При другия водач на ДБ Атанас Атанасов също има растеж на доверието - от 8,3% до 11 % (49,3% недоверие). При Владислав Панев утвърждението се резервира в границите на 9,8% (39,5% са негативните оценки, които са по-ниски).

Отношението към водачите на Политическа партия е в противоположната наклонност - въпреки и лек, спад. Към момента Кирил Петков получава 15,9% позитивни против 58,5% негативни оценки, а Асен Василев 16,5% позитивни против 53,6% негативни оценки.

„ Възраждане “ резервира трета позиция в желанията на гласоподавателите с поддръжка от 15,4%. Зад партията застават обществените кръгове, които я поддържаха и на вота през април – междинни генерации, от градските центрове със междинен обществен статус. Доверието към Костадин Костадинов е 15,1%, само че той е измежду водачите, които имат едни от най-високите равнища на съмнение – 59,6%.

Симпатизантите на Движение за права и свободи са в границите на всекидневно в неизборна конюнктура ниво от 12,6%. Доверието в водача Мустафа Карадайъ е 11,2% против 53,8% съмнение.

Подкрепата за Българска социалистическа партия също е идентична с тази от последните избори – 8,8%, както и утвърждението за Корнелия Нинова – 13,1%.

Има Такъв Народ печели евентуалния избор на 4,1% от гласоподавателите, а водачът Слави Трифонов е с12,5% утвърждение против 51,7% отрицание.
Партия на Гешев - не добре призната
За момента не се обрисува нов важен състезател на политическия терен. Партиите под бариерата не съумяват да привлекат разочарованите, нито да увлекат негласуващите. Ниският заем на доверие към Иван Гешев като основен прокурор дефинира и ограничения му персонален капацитет като кандидат-политик: 3% против 82%, които не биха се доверили на водена от него партия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР