Три месеца след като Българската агенция за безопасност на храните

...
Три месеца след като Българската агенция за безопасност на храните
Коментари Харесай

Скандалът с умъртвените от БАБХ птици окончателно мина в зоната на здрача


Три месеца откакто Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) иззе и умъртви над 100 екзотични птици в нарушаване на два закона и пренебрегвайки правосъдно решение, стъкменото постфактум " оправдание ", че е сторила това поради две проби с доказан птичи грип не просто издиша, а отбраната му се трансформира във водевил.

На първо място стана ясно, че БАБХ не е изпълнила задължението си да осведоми Европейската комисия, макар че организацията в публични отговори до Mediapool твърди, че това е сторено. В следствие обаче БАБХ се отхвърли тихомълком от тази версия и... към този момент счита, че не е било нужно да комуникира случая с Европейска комисия. Това излиза наяве от отговор по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) от Министерството на земеделието до неправителствената организация " Четири лапи ".

Освен това, колкото повече време минава, толкоз повече институцията се оплита в данните си за точния брой на птиците, които е избила. Това е видно от поредност документи, които БАБХ е предоставила по реда на ЗДОИ. От тях по този начин и не се схваща какъв брой птици е иззела организацията и какъв брой е умъртвила. В разнообразни документи, някои от които издавани в един и същи ден, броя варира от 119 до 143. Няма отговор от кое място идва разминаването, както и за какво. А кой ще понесе отговорност за целия скандал, наподобява е въпрос без значение и за организацията, и за министерството, което й е принципал.

Случаят

В нощта против 21-ти февруари в Столичния зоопарк са докарани над 100 птици, които дни преди този момент са арестувани на границата във Видин, тъй като превозвачът не показва на място документ за транспорт на животни. ОДБХ-Видин преценя, че измежду птиците има предпазени типове и се обръща за подпомагане към РИОСВ-Монтана, която удостоверява това и се обръща към Столичния зоопарк, който с изключение на като зоологическа градина е регистриран и като избавителен център.

Птиците са настанени в зоопарка в София за " определяне на видовия състав ". За задачата се води публична преписка сред зоопарка и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Монтана. Птиците обитават там до понеделник, 26 февруари, снабдени с нужната маркировка – пръстени - и отделени от останалите жители на зоопарка под карантина.

Първоначално се счита, че птиците идват от Белгия. Междувременно се появява притежателят им и показва документи, съгласно които те са закупени от Унгария.

На 23 февруари БАБХ-София издава заповед за умъртвяването им. В документа няма претекстове и изясняване на фактическата конюнктура по случая. Директорът на зоопарка апелира заповедта пред Административен съд - София.

На 26 февруари към обед Областната дирекция за сигурност на храните - град София иззема животните, с цел да ги евтаназира. И го прави два часа по-късно. " Операцията " е ръководена персонално от шеф отдел " Защита на животните " към ОДБХ-София доктор Емил Славев.

Първоначално от БАБХ настояват, че ще вземат проби от птиците заради подозрения за птичи грип, тъй като в " Белгия има зараза ". Когато излиза наяве, че птиците идват от Унгария, БАБХ декларира, че зараза имало и там. Според статистиката на Международното бюро по епизоотиите нито в Унгария, нито в Белгия има птичи грип от лятото на предходната година.

Проби по този начин и не се вземат, а незабавно след евтаназията БАБХ не отхвърлят това. Нещо повече - часове след умъртвяването, на формален писмен въпрос за какво проби не са взети, отговорът на организацията гласи: " тъй като птиците могат да бъдат прикрит преносител ".

Междувременно абсурдът се върти из медиите и БАБХ постфактум афишира, че проби са взети и птичи грип е открит при две от птиците.

Действията на БАБХ обаче са в директно несъгласие със правосъдно определение.

Според определение по дело 2053 в Административен съд – София град (АССГ) умъртвяването на животните е спряно още на 23 февруари следобяд, няколко часа откакто Столичният зоопарк подава жалбата против ОДБХ-София. Справка в деловодството на съда сочи, че на 23 февруари, петък, в 16.45 ч. решението е изпратено до организацията в София. Въпреки това обаче в понеделник, вместо да апелира, каквито са разпоредбите, ОДБХ-София конфискува птиците и ги убива.

От БАБХ настояват, че не са получили факса.

Според документите в съда БАБХ са известени, тъй като номерът на факса е подаден от точно от организацията. Заради статуса на изпратения факс обаче - " без отговор " , съдът изпраща и писмена призовка до Софийския зоопарк и БАБХ.

И двете са получени, само че във вторник, на 27 февруари, когато птиците към този момент са убити.

Въпреки това от организацията споделиха пред Mediapool, че ще апелират определението на съда.

Стъпки в тази посока обаче не са направени, а периодите към този момент са изтекли. На въпрос на Mediapool за какво това не се е случило, БАБХ отговори: " Определението не е получено в деловодството на Областната дирекция по сигурността на храните - София град ".

Справка в деловодството на Административен съд - София сочи, че изказванието не дава отговор на истината.

Нарушенията обаче не стопират дотук.

Ден след унищожаването на птиците и в началото неотречената информация, че проби от тях не са вземани, БАБХ заяви, че две птици са дали позитивен тест за птичи грип.

За да се откри еднопосочно правилно ли е това или не, Mediapool попита дали и по кое време БАБХ е изпълнила задължението си да уведоми европейските управляващи за двете проби за птичи грип, открити при иззетите от столичния зоопарк птици.

Съгласно задължения, поети от България и вписани в българското законодателство, в период от 24 часа след определяне на птичи грип, българските управляващи би трябвало да осведомят страните членки на Европейския съюз, Европейската комисия, както и Световната организация за опазване на здравето на животните.

Официалният отговор на БАХБ гласи, че е изпълнила задължението си: " Европейската комисия и страните членки са известени на съвещанието на Постоянния комитет по опазване на здравето на растенията и животните и сигурността на храните и фуражите, провело се от 28 февруари до 1 март 2018 година в Брюксел ".

Проверка на Mediapool в оповестените от Европейската комисия документи попада единствено записания случай на птичи грип от област Добрич, само че не и този от София. В следствие

в публични преписка с представителя на Европейска комисия по въпросите за здравето и храните Анка Падурару, както и след информации в спомагателни документи Mediapool откри, че в Брюксел уведомление за регистриран случай на птичи грип няма. БАБХ продължи да твърди в формален отговор, че Европейска комисия е осведомена.

Нова версия: няма потребност да се уведомява Европейска комисия

Очевидно обаче принципалът на БАБХ - Министерството на земеделието - разполага с друга информация, друга от тази, която организацията даде на медиите. Ето за какво на категорично питане от " Четири лапи " в публично писмо ведомството твърди: ″Уведомяването на интернационалните европейски и международни институции по съответния нормативен ред се прави при съществуване на птичи грип на Инфлуенца А по птиците – субтип H5 ген или H7 ген, който в съответния случай не е типизиран/установен″ .

Това разминаване сред документите и формалните отговори явно не смущава Министерство на земеделието и храните, тъй като оповестената от министър Румен Порожанов инспекция по случая приключи без да откри нарушавания.

Колко са птиците? Няма значение...

Несъответствията и несъгласията обаче не свършват дотук. Те не престават в напълно нова посока. Оказа се, че броя на умъртвените птици е изрично неразбираема.

Според предоставената ни по Закона за достъп до публичната информация последователност на събитията, на 20.02.2018 година РИОСВ-Монтана приема 132 птици . Ден по-късно те са настанени в столичния зоопарк, а съгласно Протокол 2018-130/21.02.2018 те към този момент са 119 – т.е. с 13 по-малко.

На 22 февруари изпълнителния шеф на ОДБХ-София-град издава Разпореждане №1/22.02.2018 година за умъртвяване на птиците. А те към този момент са 143 на брой – с 11 повече от записаните в Монатна. И в същото време с 24 повече от деня, в който идват в София.

В издадения от БАБХ протокол за умъртвяване на птиците, осъществено макар прекъсването на заповедта от съда, вписаната численост още веднъж е 143. Според документи, готова същия ден от БАБХ, за заличаване са предадени 119 птици.

Как се стига до другия брой на птиците в разнообразни дни, както и вариращия брой на труповете в един и същи ден – остава мистерия. Защо БАБХ твърди, че Европейска комисия е известена, а отрасловото министерство на подобен въпрос дава отговор, че това не се е наложило – също.

Странно е, че българските управляващи боравят толкоз безконтролно с данни и обстоятелства, още повече когато съгласно изказванията им става дума за рисков птичи грип.

Единственото ясно от историята с птиците е, че те са убити в нарушаване на два закона и едно правосъдно предписание. Всичко останало, в това число това, което би трябвало да е безспорно- най-малко броя на животните, е стъкмистика. Последствия за БАБХ няма. Изглежда няма и да има.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР