Три месеца преди изборите за Европейски парламент доминиращият дясноцентристки блок

...
Три месеца преди изборите за Европейски парламент доминиращият дясноцентристки блок
Коментари Харесай

ЕНП се чуди какво да прави с Орбан преди изборите

Три месеца преди изборите за Европейски парламент преобладаващият дясноцентристки блок на Асамблеята е отслабен от разрива във връзка с това по какъв начин да се оправи с популисткия водач на Унгария Виктор Орбан. Това написа организация France Presse в собствен коментар, представен от БГНЕС.
Консервативната Европейска национална партия (ЕНП) създаде настоящия президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и социологическите изследвания демонстрират, че тя ще остане най-голямата група на Народното събрание.
Но началото на акцията на претендента на ЕНП за ръководител на Еврокомисията Манфред Вебер бе засенчено от все по-резките офанзиви на Орбан против Юнкер и самите европейски институции.
Партията и Вебер в този момент са изправени пред възходящи апели за изпъждане на унгарския националист от ЕНП от тези, които настояват, че властническите му трендове опонират на европейските полезности. А борбата в ЕНП отразява по-широката борба на континента сред главните одобрени партии и в някои страни, възходящата популистка вълна.
Вебер, немец от баварската консервативна партия ХСС, до момента пази решението на ЕНП да разреши на Фидес на Виктор Орбан да влее своите редици в Народното събрание в Страсбург. Но директната офанзива на унгарското държавно управление против комисията на Юнкер - с лансирането на антиимигрантска, евроскептична акция - увеличи натиска върху него да работи.
" Вие също имате право да знаете какво се приготвя в Брюксел ", гласят материали от държавната акция, дружно с облиците на Юнкер и демократичния американски милиардер Джордж Сорос. " Те желаят да вкарат наложителната квота за презаселване, да отслабят правата на страните членки във връзка с граничната отбрана, да улеснят имиграцията с мигрантска виза ", твърди държавното управление.
Това провокира гневна реакция от представителя на Европейската комисия, който съобщи, че акцията „ необяснима “ и я назова „ нелепа тайна доктрина “. Но това също отключи и политически отговор от редиците на сътрудниците на Орбан в ЕНП.
" Твърденията, направени в акцията, са лъжливи, подвеждащи и не се основават на обстоятелства ", написа Жозеф Дол, френският президент на дясноцентристката партия. " Силно съдя офанзивите на Унгария и неоснователните заприказва против президента Юнкер, който е същински християнски демократ и същински европейски водач ".
Вебер популяризира в Тwitter позицията на Дол, само че нито един от водачите на партията не е призовал Фидес да бъде изгонена. Оценката на Юнкер към този момент беше известна. Той сподели предходната година, че партията на Орбан няма място в ЕНП.

ЕНП избра Вебер за собствен водещ претендент с поддръжката на немския канцлер Ангела Меркел на партийна конференция в Хелзинки предишния ноември.
Главният противник, някогашният финландски водач Александер Стуб, настояваше партията да се дистанцира от Орбан, само че делегатите поддържаха апела на Вебер за партийно единение.
Сега обаче той е под опасност за неналичието на харизма, а изследванията на публичното мнение сочат, че ЕНП ще загуби места на вота през май, въпреки и да остане най-големият блок. " Той е в капан. Ако стартира дебата, той принуждава цялата партия да заеме позиция ", твърди Ерик Морис от мозъчния концерн Фондация Шуман в Брюксел.
За да изхвърлят Фидес от групата, минимум седем национални партии от ЕНП ще би трябвало публично да изискат това. Никой към момента не е направил това.
Независимо от това Гунар Хокмарк, началник на шведския контингент, е написал персонално на Вебер и упорства, че казусът с Орбан би трябвало да бъде разискван на партийна среща идната седмица.
А Отмар Карас, началник на листата на претендентите за европейски парламент за австрийската Консервативна австрийска национална партия, в сряда още веднъж прикани Фидес да бъде изгонена от групата.
Но най-голямата национална група, германците, са по-резервирани. " Ако го избутаме, той ще падне в ръцете на Салвини ", спори немски евродепутат от ХДС на Меркел, говорейки при изискване за анонимност.
Италианският вицепремиер Матео Салвини, водач на крайнодясната Лига, не крие напъните си да образува евроскептичен фронт по време на акцията. Той към този момент е в контакт с Орбан и водача на френската последна десница Марин льо Пен, които търсят съюз.
Без Фидес ЕНП ще загуби 12 от сегашните си 217 места в Народното събрание, който ще наброява 705 места след Brexit.
Вебер ще се нуждае от най-малко половината от членовете на Европейския парламент да го поддържат, в случай че желае да извърши упоритостта си да наследи Юнкер като началник на Комисията.
Той би могъл да направи това, като образува необятен съюзен център, само че защото както ЕНП, по този начин и социалистите се чака да изгубят места, той ще се нуждае от демократична поддръжка.
И в случай че го видят като съдружник на Орбан, няма да я получи. " Липсата на реакция от него го прави още по-малко отговарящ на разпоредбите в очите на Зелените, социалдемократите и либералите, " сподели Морис. " Всичко това усилва възможностите на различен претендент ", твърди той.
В подготвеност е Мишел Барние, някогашен френски министър, а в този момент основен договарящ по Brexit от страна на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР