Три месеца преди изборите за Европейски парламент десницата на континента

...
Три месеца преди изборите за Европейски парламент десницата на континента
Коментари Харесай

Европейската десница е отслабена от атаките на популиста Орбан срещу Юнкер

Три месеца преди изборите за Европейски парламент десницата на континента и нейният лидер Манфред Вебер са с несигурни позиции в резултат на акцията на унгарския популист Виктор Орбан против ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Както откри Агенция Франс Прес по улиците на Будапеща през вчерашния ден можеха да се видят плакати с лика на Юнкер с насмешлива усмивка и те нямат за цел да пропагандират за Европейски Съюз преди плануваните в края на май избори за възобновяване на Европарламента, а са по-скоро укор към Брюксел за поддръжката му за имиграцията.

Проблемът: Орбан, както и Юнкер, са част от едно и също политическо семейство - на Европейската национална партия (ЕНП), която разполага с болшинство в Екологичен потенциал. Партията сплотява десни европейски обединения като Християндемократическия съюз (ХДС) на немската канцлерка Ангела Меркел, нейният баварски другар Християндемократическия съюз (ХСС) и френската партия " Републиканците ".

Критикувайки " подправените информации " за политиката на Европейски Съюз, популяризирани от Будапеща, представителят на Европейска комисия Маргаритис Схинас изрази страдание за тази " неразбираема " акция на унгарското държавно управление.

Колкото до някогашния министър председател на Люксембург Юнкер, той повтори нещо, което сподели още през октомври предходната година: " Виктор Орбан повече няма място в ЕНП ".

Дискретният баварец Манфред Вебер, който през ноември предходната година оглави ЕНП за изборите през май, се ограничи с това да препрати в Туитър, без коментар, неоправдателно изявление на ръководителя на ЕНП, французина Жозеф Дол, за унгарската акция.

" Осъждам изрично унгарските нападки и безпочвени заприказва против ръководителя Юнкер ", написа Дол, без в същото време да изиска изключване на партията на Орбан, ФИДЕС, от ЕНП.

Дилемата пред Вебер

Вече подложен на критика за неналичието си на омагьосване, Вебер, който е огромен ценител на европейските институции, само че няма никакъв управнически опит в Германия, е изправен пред алтернатива на фона на упованията, съгласно всички допитвания, ЕНП да изгуби места в новия състав на Екологичен потенциал след майските избори.

" Той е притиснат в ъгъла. Ако стартира диспути, задължава цялата партия да заеме позиция ", споделя Ерик Морис от Фондация " Шуман " в Брюксел. А за изключването на ФИДЕС ще са нужни писма от управлението на седем членуващи в ЕНП партии, които би трябвало да изискат публично това. За момента обаче няма нито едно такова писмо, макар че се чуват от ден на ден гласове срещу унгарския министър председател.

Гунар Хьокмар, лидер на шведската делегация в групата на ЕНП, писа персонално на Вебер, призовавайки го въпросът за Орбан, " който прекрачи границите ", да бъде разискван на среща още идната седмица, демонстрира писмо, до което е получила достъп Агенция Франс Прес.

Отмар Карас, който оглавява листата на австрийските консерватори (Австрийската национална партия) за европейските избори, само че не е лидер на партията, още веднъж изиска преустановяване на участието на ФИДЕС в групата на ЕНП.

От немска страна обаче има мощна принуда. " Ако изгоним партията, я запращаме в ръцете на Салвини ", сподели евродепутат от ХДС, поискал да остане неизвестен.

Италиански вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, водач на крайнодясната партия " Лига ", към този момент реализира контакт с Виктор Орбан и с лидерката на френската групировка " Национален общ брой " на Марин Льо Пен, подготвяйки съюзи след европейските избори.

Без ФИДЕС ЕНП ще се лиши от 12 от сегашните си 217 евродепутати. Това ще има значение в новия парламент, чийто състав ще бъде понижен на 705 депутати след Брекзит, защото за избирането на идващия ръководител на Европейска комисия ще са нужни над половината гласове.

Манфред Вебер ще би трябвало да разчита на положителната воля на други парламентарни групи, с цел да успее да оглави изпълнителния орган на Европейски Съюз. " А неналичието на реакция от негова страна прави още по-малко законна кандидатурата му в очите на европейските " Зелени ", социалдемократи и либерали ", отбелязва Ерик Морис.

" Всичко това неизбежно усилва възможностите на един необявен различен претендент ", акцентира той. Едно от цитираните имена е това на основния договарящ от страна на Европейски Съюз за Брекзит, французина Мишел Барние (от ЕНП). /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР