Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг,

...
Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг,
Коментари Харесай

Der Spiegel: Ангела Меркел след конгреса на ГСДП – три препятствия, които застават на пътя й за четвърти мандат


Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, Германия най-накрая направи крачка към съставянето на ново федерално държавно управление - втори опит на канцлера Ангела Меркел да сформира кабинет, откакто през ноември напъните за образуване на „ ямайски “ съюз претърпяха цялостно крушение.

След заключителен рунд от договаряния, траяли повече от денонощие, в петък Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) оповестиха, че е реализиран пробив в предварителните сондажи за започването на договаряния за огромна коалиция в Берлин. Първоначалната еуфория от постигнатото съглашение още не бе отминала, когато стана ясно, че не всички в Германия са удовлетворени от резултатите от договарянията.

Макар да има кардинално единодушие за нова огромна коалиция, Ангела Меркел е принудена да чака напрегнато „ присъдата “ за политическото си бъдеще, което остава в ръцете на съдружния сътрудник. Председателят на ГСДП Мартин Шулц обаче е изправен пред сериозното предизвикателство да „ продаде “ на личната си партия кардиналното съглашение.

Само ден след постигането на предварителната договорка, в редиците ГСДП още веднъж се опълчиха на взаимното ръководство с политическия блок на Ангела Меркел. Тонът зададоха социалдемократите в провинция Саксония-Анхалт, които гласоподаваха на конгрес партията им да не влиза в нова огромна коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Отхвърлянето на предварителното съглашение за коалиция мина с фино болшинство – 52 „ срещу “ против 51 „ за “.

„ Понастоящем не е допустимо надеждно ръководство със Съюза ", се споделя в заключителния документ на делегатите. Резултатите от предварителните сондажи в Берлин са посочили, че задачите на ГСПД не може да бъдат изпълнени, излиза наяве още от документа.

Социалдемократите в Северен Рейн-Вестфалия също сложиха под подозрение одобряването на съглашението, а като главен мотив приведоха слабия избирателен резултат на партията, регистриран в гласуването от септември предходната година, след четири години на взаимно ръководство със Съюза (ХДС/ХСС).

Междувременно редица водещи политици от ГСДП приканиха за въвеждането на промени в предварителното съдружно съглашение, реализирано след седмица на интензивни договаряния. Сред тях е кметът на Берлин Михаел Мюлер, който не скри, че гледа „ доста сериозно “ на вероятното сформиране на нова огромна коалиция в Германия. Съгласно думите на Мюлер, в документа има и „ положителни подходи “, като да вземем за пример този за образованието. Но „ за жилищната политика, в раздела за имиграцията и интеграцията не може да се каже същото “, акцентира Мюлер.

Вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер също се изрече сериозно във връзка с постигнатите резултати от предварителните сондажи за нова огромна коалиция.

На собствен ред някогашният ръководител на ГСДП Зигмар Габриел разкритикува решението на съпартийците си да отхвърлят нова огромна коалиция в Берлин.

„ Това е израз на съмнение “ към управлението, акцентира Габриел, като добави, че решението за коалиране със Съюза (ХДС/ХСС) би трябвало да бъде взето от партийния връх.

От развиването на събитията останаха най-доволни младите социалдемократи. Още през декември Младежкият съюз на ГСДП застана отпред в акцията против съставянето на нова огромна коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел.

Младите социалдемократи разгласиха на интернет страницата си петиция под мотото #NoGroko, с която приканиха всички членове на партията да поддържат съпротивата им.

В текста бе казано: „ Ние оставаме на позицията, че отдръпването на ГСДП от огромната коалиция е неотложно и вярно “. По-нататък в документа се отбелязваше, че неналичието на опълчване сред обособените политически партии в страната е асъдействало за укрепването на десните популисти в Германия.

„ Демокрацията живее от борбата на политическите лагери - и този спор мъчно се реализира в огромна коалиция ", написа тогава Младежкият съюз на ГСДП. Ефектът от това може да се следи и в други европейски страни, уверени са младите социалдемократи.

През последните години стана ясно, че в огромните обединения „ реализират дребен прогрес, само че не взимат значимите решения “. Преразпределението на благосъстоянието, вложенията в бъдещето, битката против детската беднотия, по-нататъшното развиване на европейската интеграция и доста други планове изискват незабавни дейности, предизвестиха от Младежкия съюз на ГСДП.

Какво обаче мислят жителите на Федерална Република Германия по въпроса? Проучване, извършено в деня след пробива в предварителните сондажи сподели, че огромна част от германците правят оценка негативно резултатите, реализирани след седмица на договаряния в Берлин.

Според изследването единствено към една трета от респондентите възприемат като „ позитивни “ резултатите от сондажите: една четвърт от интервюираните декларират, че съглашението е „ много позитивно ". Един от всеки 10 го прави оценка като „ доста позитивно ".

За разлика от тях, 28,1% от интервюираните са на мнение, че крайните резултати от договарянията сред Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП са „ негативни ", а 21,6% - „ доста негативни ". Мнение не споделят 14,5% от участвалите в анкетата.

Дали вторият опит за сформиране на федерално държавно управление в Германия ще бъде сполучлив, ще стане ясно на 21 януари, когато социалдемократите ще гласоподават съглашението на специфичен конгрес в Берлин.

Партиите управляваха дружно през последните четири години. На изборите през септември 2017 година тежки удари понесоха както ХДС и ХСС, по този начин и ГСДП. Първоначално социалдемократите изключиха изрично опцията за нова коалиция с блока на Меркел, само че след колапса на договарянията за „ ямайски “ съюз партията на Мартин Шулц седна на масата за договарянията в Берлин – не без намесата на президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Превод и редакция Агенция Фокус
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР