Три месеца и половина след като го избра, Съветът за

...
Три месеца и половина след като го избра, Съветът за
Коментари Харесай

СЕМ уволни директора на БНР Светослав Костов


Три месеца и половина откакто го избра, Съветът за електронни медии (СЕМ) през днешния ден освободи шефа на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов.

Решението беше взето единомислещо за 20 минути, а претекстът е груби нарушавания на Закона за радиото и малкия екран поради невиждано дългото прекъсване на ефирното лъчение на стратегия "Хоризонт " на 13 септември 2019 година Сигналът беше пресечен в продължение на близо пет часа в разгара на абсурда, провокиран от опита за събаряне от ефир на дългогодишния водещ на утринния блок на стратегия "Хоризонт " Силвия Великова и за отстраняването й от правосъдния сектор, в който тя е известна с сериозната си позиция към работата на прокуратурата, а в последните месеци след началото на процедурата - и към единствения към този момент претендент за нов основен прокурор Иван Гешев.

За оставката на Костов гласоподаваха и петимата членове на медийния регулатор - ръководителят София Владимирова (ГЕРБ), Ивелина Димитрова (президентската квота, посочена от Румен Радев), Розита Еленова (от парламентарната квота, БДЦ на Христо Ковачки), Бетина Жотева (от президентската квота, препоръчана от Росен Плевнелиев) и Галина Георгиева (ГЕРБ).

За краткотрайно ръководещ на държавното радио единомислещо беше определен Антон Митов, който е шеф на архивния фонд на БНР. Той ще е отпред на медиата до провеждането на конкурс за избор на нов шеф. Програма "Хоризонт " също е без управление от средата на септември, когато първо дотогавашният й шеф Ивайло Савов беше пенсиониран изненадващо, по-късно назначения за и.д. шеф Николай Кръстев подаде оставка поради абсурда със Силвия Великова, а програмният шеф Мартин Минков беше посочен за наблюдаващ програмата до провеждането на конкурс. Зам.-главният редактор на "Хоризонт " Даниела Късовска също подаде оставка в символ на противоречие с натиска, оказван от Светослав Костов.

Аргументите на медийните надзорници бяха, че със прекъсването на "Хоризонт " е жестоко нарушено правото на информация на българските жители. Те допълниха, че отговорността за активността на публичната медиа е напълно на генералния шеф.

В началото на октомври Съветът за електронни медии наложи на БНР две санкции поради спрения сигнал на "Хоризонт ". Те бяха в оптималния позволен от закона размер - 7 хиляди лева за неспазване на изискванията на лицензията и 20 хиляди лева за нарушение правото на информация.

Темата за напън над публицисти, за която свидетелства на среща със Съвет за електронни медии редколегията на "Хоризонт ", не беше обсъждан в подтекста на процедурата по отстраняването на шефа. Изнесените данни, измежду които свидетелството на Силвия Великова, че генералният шеф е получил позвънявания от четирима души за отстраняването й от ефир, както и информацията за напън над към този момент пенсионирания началник на стратегия "Хоризонт ", които членове на медийния регулатор дефинираха като "потресаващи ", бяха изпратени на прокуратурата за следствие. /dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР