Три кръга преди края на квалификациите в Южна Америка гаучосите“

...
Три кръга преди края на квалификациите в Южна Америка гаучосите“
Коментари Харесай

Поредната голяма надежда за Аржентина

Три кръга преди края на квалификациите в Южна Америка „ гаучосите “ към момента са застрашени да пропуснат международното състезание по футбол в Русия. Големи очаквания се разпореждат на Хорхе Сампаоли.

Новият селекционер на Аржентина от началото на лятото Хорхе Сампаоли дебютира с победа против Бразилия (1:0) в контрола, която се игра в австралийския град Мелбърн при започване на юни. Последва повече от безапелационното 6:0 за „ Албиселесте “ при визитата против Сингапур отново в другарска среща, само че във значимата международна подготовка против изпадналия в рецесия след пет следващи загуби в публични мачове Уругвай (0:0) бе извоювана единствено точка в Монтевидео. Равенството оставя „ гаучосите “ на петата позиция в общата група на Южна Америка с 23 точки, на 2 точки пред Перу и Парагвай и на 3 точки пред Еквадор. Това пето място обаче не подсигурява присъединяване на Световното, а праща заелият го в крайното класиране отбор на спомагателен бараж. Затова на индивида, извел Севиля до място за присъединяване в Шампионската лига през предишния сезон, се разпореждат последните очаквания за непосредствено класиране на Мондиал 2018 в Русия, а до края на квалификациите остават единствено три мача за аржентинците.

В края на март тази година „ Албиселесте “ се издъни против Боливия (0:2) в Ла Пас. Бившият нападател на Вердер Марсело Морено оформи крайния резултат и заби последния гвоздей в ковчега на тогавашния селекционер на аржентинците Едгардо Бауса. Няколко дни по-късно 59-годишният експерт бе уволнен след единствено осем месеца отпред на отбора. От осем мача под негово управление вицесветовният първенец от Мондиал 2014 в Бразилия победи единствено в три и завоюва 11 от вероятни 24 точки. „ Отборът имаше компликации в квалификациите. В момента към момента не сме се класирали, само че имаме качествата да го създадем “, съобщи новият селекционер Сампаоли още при представянето си. За него този пост е като изпълнена фантазия. „ Когато те попитат дали искаш да водиш националния тим, не можеш да кажеш „ Не “. Така е за всеки аржентински треньор по света “, споделя още 57-годишният експерт.

„ Той беше единственият претендент “, разкри пък президентът на Аржентинската футболна асоциация ( AFA) Клаудио Тапия. Според него Сампаоли би трябвало да помогне на двукратния международен първенец още веднъж до си върне остарелия искра, само че и да образува отбор, в който все още към момента има невдъхновени самостоятелни фигури. Затова от AFA заплатиха 1,5 милиона евро за откупването на Сампаоли от контракта му със Севиля и го обвързаха с договор до 2022 година. Дали обаче той е верният избор?

От позиция на AFA решението е вярно, защото по време на Световното през 2014 година той провокира възторг с чилийския народен отбор, изнемощял на 1/8-финалите от Бразилия след дузпи. През 2015 година Сампаоли завоюва с Чили Копа Америка, побеждавайки на финала „ Албиселесте “. Миналото лято той пое Севиля и изведе андалусци до второто най-хубаво достижение в историята им като извоювани точки и класиране за Шампионската лига. При всички спирки от треньорската му кариера се вижда неговия почерк. „ Моята визия е, че моят отбор би трябвало постоянно да играе изцяло преобладаващо. Моите играчи би трябвало постоянно да мислят повече за вратата пред себе си, в сравнение с за вратата зад себе си “, изяснява Сампаоли неговите хрумвания за играта. Още като селекционер на Чили той съумява да наложи разнообразни системи на игра, които тимът да сменя в придвижване по време на мачовете си и то без да губи от качествата си. Независимо дали с трима, четирима или петима бранители, дали с един или трима нападатели, 57-годишният експерт изисква вариативност от своите играчи.

При всички тактически постройки доста значимо за Сампаоли ще е да интегрира Меси с неговите мощни страни в съответната скица на тима. Дори на Сампаоли му е ясно, че тимът разчита най-вече на звездата на Барселона, макар че разполага и с други страхотни индивидуалисти. „ Искам най-хубавият състезател в света да се усеща добре при нас. Най-важното е Меси да има съотборници към себе си, които да му пасват добре. Това може да бъде Пауло Дибала, който има огромна класа и доста хрумвания. Ако двамата хармонират добре дружно, това ще е превъзходно “, споделя селекционерът на „ гаучосите “.

При всички положения Хорхе Сампаоли се е наел с тежка задача да направи близо 43 милиона аржентинци още веднъж горди с националния си отбор. Заради него вярата за сполучливо класиране и присъединяване на международното състезание в Русия следващата година е жива.

По материал на Goal.com/de
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР