Три кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море,

...
Три кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море,
Коментари Харесай

Група патрулни кораби на НАТО акостира във Варна

Три кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море, акостираха във Варна. Това е втората непрекъсната военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG2) под командването на комодор Майкъл Ътли от Кралските военноморски сили. Групата е в състав от флагмански транспортен съд HMS DUNCAN (кораб на Кралските ВМС), TCG GAZIANTEP (кораб на турските ВМС) и ROS REGELE FERDINAND (кораб на румънските ВМС).

Варна
 © фотоси: Българска телеграфна агенция
Преди визитата си във Варна групата посети Констанца и организира учения с румънския военноморски флот. SNMG2 е една от четирите групи кораби, които съставляват морската част на силите за отговор на НАТО и които имат уменията да подсигуряват достъпа до морските пътища и пристанища по време на рецесия.

Групите вземат участие в разнообразни многонационални учения дружно със съдружниците и сътрудниците от НАТО, с цел да подобрят оперативната си съгласуемост и да поддържат военните си умения. Флагманският транспортен съд на групата, HMS DUNCAN, е шестият и финален Разрушител вид 45, който влиза в състава на кралските Военноморски сили на Англия.

Той е издигнат в един от корабостроителните фабрики на английската отбранителна компания BAE Systems през 2010 година и пуснат на вода през септември 2013 година Корабът носи името на Адам Дънкан, който води борбата против флота на Холандия, разгромявайки го при Кампердаун на 11 октомври 1797 година

Корабите организират рутинно посещаване на пристанището във Варна, като част от засиленото наличие на НАТО в Черноморския район в поддръжка на националния суверенитет посредством групова защита. Планираните действия за визитата включват публични срещи с локалните цивилни и военноморски управляващи и обмисляне на спомагателни взаимни учения на море за усилване на оперативната съгласуемост с българския флот.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР