Три компании са заявили ценови предложения по процедурата за разширение

...
Три компании са заявили ценови предложения по процедурата за разширение
Коментари Харесай

Саудитски гигант слезе с милиард евро под офертата на конкурента си за българския газопровод

Три компании са декларирали ценови оферти по процедурата за уголемение на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница, две от тях ще продължат присъединяване си в процедурата, съобщи "Фокус ".

"Булгартрансгаз " ЕАД отвори ценовите оферти на участниците в открита процедура по Закона за публичните поръчки (ЗОП) с название: "Доставка на нужните материали и съоръжение, капиталово планиране - фаза работен план, създаване и въвеждане в употреба на обект: "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз " ЕАД редом на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница ", стадий: "Линейна част " и референтен номер: 180-100 на "Булгартрансгаз " ЕАД.

Прогнозната стойност на публичната поръчка в 2 286 милиарда лева без ДСС.

Участие в процедурата не престават две компании. Първата компания е "ДЗЗД Консорциум - Газово развиване и уголемение в България ГРРБ ". При оптимално позволен период за осъществяване от 250 дни цената, която консорциумът предлага, е в размер 2 414 712 667, 85 евро. При оптимално позволен период 615 дни цената е 1 600 867 584, 88 евро.

Втората оферта е на арабско-италианския консорциум "Аркад ". Фирмата предлага при оптимално позволен период от 250 дни цена в размер на 1 288 739 305, 11 евро. Предлагана обща цена при 615 календарни дни е в размер 1 102 203 220, 11 евро.

Dir.bg към този момент показа в детайли кои са тримата участници в публичната поръчка. Накратко, водещи в "ДЗЗД Консорциум са италианската компания "Бонати " и немската "Макс Щрайхер ". В арабско-италианския консорциум "Аркад " вземат участие две компании: "Аркад Ей Би Би " С.п.А и "Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни " (ARKAD и Arkad Engineering & Construction), само че в действителност става дума за най-голямата саудитска компания - "Аркад ", коята построява националната тръбопроводна мрежа за петролния колос "Сауди Арамко ". Втората компания от консорциума записва в Милано взаимно дружество с ABB (латински букви) Ltd.

Разликата сред двата консорциума е сензитивна - с повече от милиард евро. Според специалисти - на пръв взор - това е нереално огромна разлика. Но за финален отговор е прекомерно рано, предизвестяват те - всичко е в тръжната документи и критериите.

Компанията, която не е позволена да продължи в присъединяване си в процедурата, е обединяването от Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo.

Една от фирмите, взела участие в публичната поръчка за уголемение на газопреносната инфраструктура, предлага цена в границите на прогнозната стойност, сподели пред публицисти след отварянето на офертите изпълнителният шеф на "Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

От тримата участници в публичната поръчка двама дават отговор на изискванията и критериите за асортимент, както и техните механически оферти дават отговор на условията. Затова и комисията пристъпи към отваряне на техните ценови оферти, изясни той.

Доколкото имам информация по един от разновидностите има препоръчана цена, която е в границите на прогнозната стойност, означи Владимир Малинов. По думите му комисията ще продължи работа по всички критерии заложени в процедурата, с цел да се приготви окончателното класиране и коя оферта да бъде преди всичко.

И при двата разновидността за периоди, които сме заложили в публичната поръчка, се планува природен газ да бъде подаден от България към Сърбия към края на тази година, точно от 1 януари 2020 година, съобщи Малинов.

Предложените периоди са при единия вид цялото трасе да бъде построено за 250 календарни дни, а при другия в границите на 615 дни. Предложените от участниците периоди дават отговор на нашето условие, посочи Малинов и добави, че в случай че фирмите са били предложили други периоди, техните предложения е нямало да бъдат отворени.

При единия вид за осъществяване на плана - в границите на 615 дни, сме сложили изискване за 250 дни да бъде построена инфраструктура от към 308 км - от съществуващата наша компресорна станция на Полски Сеновец до българо-сръбската граница. В този първи стадий ще използваме съществуваща инфраструктура, изясни Владимир Малинов. Той посочи, че фирмите, които са декларирали присъединяване в публичната поръчка, нямат подизпълнители.

Към момента претендентите да придвижват газ по тръбата са българската държавна компания "Булгаргаз ", съветската "Газпром " и швейцарската "Мет ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР