Три компании подадоха оферти за доставката на два многофункционални патрулни

...
Три компании подадоха оферти за доставката на два многофункционални патрулни
Коментари Харесай

Три фирми продължават в процедурата за доставка на 2 военни кораба за 1 млрд. лв.

Три компании подадоха предложения за доставката на два многофункционални патрулни кораби за военния флот. Това са " Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG " (Германия), " МТГ – Делфин " (България) и " FINCANTIERI " (Италия). Офертите бяха отворени през днешния ден в Министерството на защитата с което стартира работа междуведомствената работна група, която би трябвало да оцени предлагането. Одобрената от Народното събрание планова цена за двата кораба е 984 млн.лв. (с ДДС).

Предвиждаме корабите да бъдат добити – първият до края на 2023, вторият – до края на 2024 година, сподели заместник-министърът на защитата Анатолий Величков, представен от пресцентъра на министерството на защитата. " Проектът за придобиване на два многофункционални патрулни кораби е един от трите съществени капиталови плана на Министерството на защитата. Целта е посредством придобиването им да ce извършва необятен набор от задания по гарантиране на морския суверенитет на българската страна и отбрана на нейните национални ползи в морските пространства, както и подмяна на остарели бойни кораби от състава на Военноморски сили, които не подлежат на рационализация ", сподели още Величков.

Четири са главните индикатори за оценка на офертите – " качества ", " цена " " индустриално съдействие ", " интегрирана логистична поддръжка ". Командирът на военноморските сили контраадмирал Митко Петев разясни, че първо ще бъдат оценени техническите характерности, както и предложенията, свързани с индикаторите " индустриално съдействие " и " интегрирана логистична поддръжка ". Вторият стадий от работата на комисията е оценка на ценовите предложения, които ще бъдат отворени на 29 май.

Работата на комисията ще завърши с подготовката на отчет, който би трябвало да е импортиран в Министерски съвет до 12 юни 2019 година Способностите, които ще придобият Военноморските сили посредством реализацията на този план, са битка с надводен, подводен и въздушен съперник, надзор на корабоплаването, битка с асиметрични закани и качества за електронна битка.

От държавното управление държат на " индустриалното съдействие ", т.е. оптималната част от работата по корабите да бъде осъществена в България. Предишният опит за пазаруване на кораби се провали в края на 2017 година Проектът бе на стойност 820 млн. лева с Данък добавена стойност и бе извоюван от варненската корабостроителница " МТГ Делфин ", само че компанията се отхвърли, поради ниска цена. " Делфин " и в този момент е посочена за любимец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР