Три ключови послания в полза на България отправи председателят на

...
Три ключови послания в полза на България отправи председателят на
Коментари Харесай

Юнкер призова България и Румъния веднага да бъдат приети в Шенген

Три основни послания в интерес на България насочи ръководителят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер по време на годишната си тирада за положението на съюза в сряда. Юнкер сподели, че е извънредно време страната да влезе в Шенген, че би трябвало да се сътвори спомагателен инструмент за страните отвън еврозоната, с цел да се причислят към нея. Той се разгласи и против противоречивата концепция за " Европа на две скорости “.

На първо място, Юнкер прикани страните членки неотложно да отворят вратите на Шенген за България и Румъния.

Европейските институции от време на време приканват за приемането на двете страни в Шенген, защото те са изпълнили техническите условия за участие, само че някои страни към момента имат запаси поради пропуски на двете страни в битката с корупцията и проведената престъпност.

" Ако желаеме да засилим отбраната на външните си граници, би трябвало да отворим Шенгенското пространство за България и Румъния неотложно. Трябва да позволим и Хърватия да стане пълновръстен член на Шенген, откакто извърши критериите “, съобщи Юнкер. Той се разгласи за разширение на еврозоната.

" Ако желаеме еврото да сплотява вместо да разделя нашия континент, то би трябвало да е повече от валута на определена група от страни. Еврото би трябвало да бъде общата валута на целия Европейски съюз “, уточни ръководителят на Европейска комисия.

В тази връзка той съобщи, че всички страни, които желаят да се причислят към еврото, би трябвало да имат опция да го създадат.

" Затова предлагам да се сътвори " инструмент за присъединение към еврото “, който да предлага техническа и даже финансова помощ “, сподели още Юнкер, което бе и второто значимо негово обръщение, засягащо България.

Председателят на Европейска комисия не даде детайлности по какъв начин може да наподобява възможният предприсъединителен инструмент. България е измежду страните, които желаят да се причислят към еврозоната и извършват всички числови критерии, записани в договорите. В същото време в политически проект водачите на Европейски Съюз към момента не дават " зелена светлина “ на София даже за присъединение на лв. към " предверието “ на еврозоната – Валутно-курсовия механизъм II (ERM II), тъй като са обезпокоени, че страната към момента е прекомерно надалеч по приходи и цени от стандартите в еврозоната.

Председателят на Европейска комисия загатна още, че всички страни членки би трябвало да бъдат насърчени да се причислят към банковия съюз, чието цялостно окомплектоване е незабавен въпрос.
Шефът на Европейска комисия се разгласи и срещу спорната концепция за " Европа на две скорости “, против която България е твърдо срещу.

" Европа се простира от Виго до Варна, от Испания до България. Европа има два бели дроба, единият на изток, другият на запад, и в случай че не диша с двата по едно и също време, би се задушила “, сподели президентът на Европейска комисия.

Шефът на Европейска комисия загатна и за приноса на България за удържането на мигрантския поток. Той посочи, че през днешния ден европейските граници се пазят по-ефективно, тъй като 1700 чиновници на новата европейска погранична работа към този момент подкрепят своите сътрудници, на брой към 100 000, от националните гранични управляващи на страни като Гърция, Италия, България и Испания.

Редица български политици – и от ГЕРБ, и от Българска социалистическа партия, обявиха задоволството си от речта на ръководителя на Европейска комисия, изключително от посланията му, свързани с България.

" Изключително съм удовлетворен, че България бе споменавана толкоз постоянно в изявлението на ръководителя на Европейска комисия и то в позитивна светлина. Усилията ни не са били напразни “, съобщи президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев незабавно откакто ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер завърши речта си пред Народното събрание в Страсбург.

" Срещите ми като президент на ПЕС с Жан-Клод, както и диалозите на премиера Борисов явно имат своя позитивен резултат. Когато се работи с обединени старания в името на национални цели като приемането на България в еврозоната и в Шенгенското пространство, това дава резултати “, добави Станишев.

По думите му неслучайно президентът на Европейска комисия е описал съюза като свързващ " Европа от Виго (Испания) до Варна “, а не е употребявал някой по-източен град в друга страна. " Това значи, че ние сме в дневния ред и това би трябвало да го използваме в оптималната степен по времето на българското председателство на съюза “, добави Станишев.

Колегата му от Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин пък прикани държавното управление да сложи по-сериозно въпроса за Шенген, тъй че България и Румъния да станат част от общото пространство преди началото на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Според ръководителя на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова България има шансове да бъде позволена в Шенген по време на австрийското председателство, въпреки Виена да е измежду страните, които най-упорито блокират българското участие там.

" Моето съмнение е, че след нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз има ясна вероятност за нас да влезем в Шенген, дружно с Румъния, т.е. за мен е реалистично това да стане по време на австрийското председателство “, сподели Грозданова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР