Три жилищни блока ще променят своя облик в рамките на

...
Три жилищни блока ще променят своя облик в рамките на
Коментари Харесай

Започна санирането на три блока в Горна Оряховица

Три жилищни блока ще трансформират своя образ в границите на план „ Енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания в град Горна Оряховица ”. Проектът е финансиран по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 и е част от Инвестиционната стратегия на Общината.
Официалният старт на строителните действия бе даден от кмета инж. Добромир Добрев в наличието на ръководителя на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметовете Николай Георгиев и Деница Коева, екипът по плана, представители на компаниите реализатори, както и на живеещите в блоковете жители.
„ Насочихме средства в този дребен, само че доста значим за града квартал. Смятаме, че с постигането на ограничения за енергийна успеваемост, живеещите в тези блокове ще усетят изгодата от санирането. Освен, че ще намалеят разноските на семействата за отопление, ще намалее и замърсяването на атмосферния въздух, разяснява инж. Добрев. Градоначалникът напомни, че по Националната стратегия за енергийна успеваемост към този момент има санирани 14 панелни блока.
Общата стойност на плана за санирането на трите блока е 1 724 239 лева, от които 85 % ще бъдат обезпечени от Европейския фонд за районно развиване, а 15 на 100 са национално финансиране от републиканския бюджет.

По плана ще бъде направена енергийно ефикасна реорганизация на жилищни кооперации на ул. „ Росица “ №2, 4, 6, 8, където са 32 апартамента; на ул. „ Камчия “ №4, 6, 8 – с 24 жилището и на ул. „ Генерал Скобелев “ №6, 8, в която има 6 жилището. Реконструкцията включва топлоизолиране на подова структура, външни стени, и покрив; замяна на дограма и други транспарантни ограждащи елементи; замяна на осветителни тела в общите части; създаване на мълниезащитна инсталация; замяна на улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки към комини, била и улами. На жилищните блокове ще бъдат освежени и стълбищните кафези и ще се обезпечи налична среда до входовете на постройките. Общо 13 сдружения са кандидатствали за саниране по Оперативна програма „ Региони в напредък “, само че парите стигат единствено за първите три. Останалите 10 остават да чакат, в случай че от някъде вероятно останат непотребни средства, които да бъдат трансферирани към Горна Оряховица, разяснява ръководителят на плана инж. Ивайло Обрешков.
С реализирането на плана ще се увеличи енергийната успеваемост на постройките, а 62 семейства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление, като ще се усъвършенства и виталната им среда. Ще се усъвършенства жилищната инфраструктура, а образа на града ще продължи да се трансформира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР