Три жени загинаха, когато руска ракета удари убежището им в

...
Три жени загинаха, когато руска ракета удари убежището им в
Коментари Харесай

Русия удари цивилни цели в Източен Донбас, подсилва позиции

Три дами починаха, когато съветска ракета удари убежището им в украинския град Константиновка, западно от Бахмут, в петък. Убежището се е употребило от цивилни, търсещи топъл заслон през нощта, заяви " Ройтерс ".

В северната Сумска област административна постройка, учебно заведение и жилища са измежду развалените от съветския обстрел, при който починаха двама цивилни, оповестиха от кабинета на президента Володимир Зеленски.

Руските сили нападнаха северните и южните сектори от фронта в региона на Източен Донбас в Украйна в петък, продължавайки с офанзивата си макар изказванията на Киев, че офанзивата на Москва стопира покрай град Бахмут.

Украински военни отчети разказват тежки боеве в северния бранш по продължение на сектор от фронта, минаващ от Лиман до Купянск, както и на юг при Авдиевка в покрайнините на следения от Русия град Донецк.

И двете са основни съветски цели в зимната съветска атака за цялостно завладяване на индустриализирания район Донбас.

В Бахмут 10 хиляди цивилни са се вкопчили в живота

Около 10 хиляди украински цивилни, доста от тях възрастни и с увреждания, са се вкопчили в живота си при ужасяващи условия във и към обсадения град Бахмут, заяви Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) в петък.

Смята се, че няколко хиляди остават в самия град, сподели Умар Хан от МКЧК, който им дава помощ през последните дни.

 Жители на село край Бахмут се редят за вода на докараната им водоноска
© Reuters

Жители на село край Бахмут се редят за вода на докараната им водоноска

" Цивилните, останали там, живеят в доста тежки условия, прекарвайки съвсем задачите дни в убежища, криещи се от интензивния обстрел ", сподели той на брифинг в Женева посредством видеовръзка от украинския град Днипро.

" Хората, изтласкани до самите граници на тяхното битие, оцеляване и резистентност ", съобщи Хан, представен от Ройтерс, добавяйки, че е шокиран от мащаба на разрушенията, на които е бил очевидец.

В очакване на украинската атака

Линиите на фронта в Украйна съвсем не са помръднали от ноември макар най-кръвопролитните боеве във войната.

Украйна си върна елементи от територия през втората половина на 2022 година, само че от този момент се придържа най-вече към защита, до момента в който Русия стартира огромното си нахлуване със стотици хиляди прясно призовани резервисти и наказани, вербувани от пандиза като наемници, написа " Ройтерс ".

С настъпването на пролетта главният въпрос в Украйна е какъв брой още Русия може да издържи огромната си атака и по кое време или дали Украйна може да обърне инерцията с контраофанзива, която в този момент се възнамерява.

В четвъртък командирът на украинските сухопътни сили сподели, че съветската офанзива против Бахмут, наподобява губи мощ и Киев може да премине в нахлуване " доста скоро ".

 Украйна съобщи, че съветската офанзива при Бахмут губи мощ, скоро следва контраудар Украйна съобщи, че съветската офанзива при Бахмут губи мощ, скоро следва контраудар

Засега украинските сили към момента са съсредоточени върху това да попречат на руснаците да напреднат по над 300 км от фронта в Донбас, от Купянск на север до Въгледар на юг. " Цял ден през вчерашния ден врагът се опитваше да нападна в посока Авдиевка ", сподели Олексий Дмитрашкивски, представител на украинското военно командване в Таврия, отговарящ за южните региони. " Обстрелът на Авдиевка не стопира - артилерия, ракети, минохвъргачки. Тъжно е да се види по какъв начин оцеляват там хора, които не желаят да изоставен. Това са най-вече възрастни хора. "

Сергей Череватий, представител на източното командване, отговарящо за фронтовата линия на север, съобщи, че главният фокус на Русия в последно време е върху сектора от Купянск до Лиман, територия, отвоювана от украинските сили предходната година.

И двамата споделиха, че руснаците укрепват своите елементи след тежки загуби.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР