Три жени и девет мъже бяха бити с камшик днес

...
Три жени и девет мъже бяха бити с камшик днес
Коментари Харесай

12 души са били публично бити с камшик от талибаните на стадион в Афганистан

Три дами и девет мъже бяха бити с бич през днешния ден пред очите на стотици хора на недодялан стадион в Афганистан, съобщи АП. Агенцията отбелязва, че това е било едно от жестоките санкции, прилагани от радикалната религиозна група при предходното ѝ ръководство в страната през 90-те години на предишния век.

От кабинета на губернатора на провинция Логар, южно от столицата Кабул, са изпратили предложения посредством обществените мрежи към " почитаеми учители, муджахидини, старейшини, племенни водачи и локални поданици " да участват на стадиона в град Пул Алам.

Всеки от наказаните от за обири и изневери е получил сред 21 и 39 удари с бич, посочи представител на кабинета на губернатора, поискал анонимност поради възбрана да споделя елементи с публицисти. По думите му стотици хора са участвали на общественото пердашене с бич, на което правенето на фотоси и видеа е било неразрешено.

Изпълнението на сходни санкции, както и обществени изтезания и ликвидиране с камъни за хипотетични закононарушения, бяха постоянно събитие при първото талибанско ръководство в Афганистан в интервала 1996-2001 година, преди радикалната формация да бъде свалена от власт от интернационална коалиция, водена от Съединени американски щати.

След 20 години на опозиция талибаните се върнаха на власт през август 2021 година, което съответства с изтеглянето на американските и другите западни сили от страната.

Непосредствено откакто взеха властта в Афганистан за повторно, талибаните дадоха обещание да бъдат по-умерени и да дадат някои права на дамите и малцинствата. Вместо това обаче те вкараха ограничавания на права и свободи, в това число възбрана за достъп до обучение за девойките след шести клас, отбелязва АП.

Първото обществено пердашене с бич след завръщането на талибаните се състоя на 11 ноември, когато 19 мъже и дами получиха по 39 удара за хипотетични обири, невярност и бягство от вкъщи. Възобновяването на сходни практики показва желанието на талибанското ръководство да се придържа към прецизното използване на шериата - ислямските религиозни закони, отбелязва АП.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР