Три иска – всеки за 210 хил. лв., завежда Музикаутор

...
Три иска – всеки за 210 хил. лв., завежда Музикаутор
Коментари Харесай

Музикаутор съди НВО – пиратствала при разпространението през телекомите

Три желае – всеки за 210 хиляди лева, завежда " Музикаутор " против платформата за платено кино и концертно наличие НВО GO поради това, че се популяризира през трите телекома " Теленор ", " Виваком " и А1, без да са уредени авторските права с композиторите и изпълнителите на музика във филмите. Това оповестиха от организацията за отбрана на авторските права на музикантите в петък.

От " Музикаутор " показват, че въпреки повече от пет години услугата HBO GO да е налична в България, тя се популяризира с неуредени авторски права за музиката и загубите за създателите ѝ са сред 500 хиляди и 1 милион лв..

Проблемът е в това, че по закон ползвател на музиката са сдруженията HBO Europe и НВО България. Те обаче настояват, че са трансферирали на своите разпространители - българските мобилни и кабелни оператори, задължението за музикален лиценз.

" Музикаутор " беше замесен в договаряния в продължение на 5 години, в които HBO Europe/България, " Теленор ", A1 и " Виваком " си прехвърляха отговорността и бавеха процеса ", сподели по време на онлайн конференция Румяна Колева, управител " Дигитално лицензиране ", интернационалните връзки на организацията. По думите ѝ от няколко месеца организацията и HBO Europe към този момент имат контракт за споразумяване на авторските права, само че той касае единствено директните клиенти – през уеб страницата на HBO и приложението.

Над 95% от използването обаче минава през кабелните и мобилните оператори и то остава нелицензирано, изясняват от " Музикаутор " подхванатите правосъдни дейности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР