Три институции за деца, лишени от родителска грижа, са закрити

...
Три институции за деца, лишени от родителска грижа, са закрити
Коментари Харесай

Затварят и последните домове за сираци във Варненско

Три институции за деца, лишени от родителска грижа, са закрити в област Варна , оповестяват от Областния информативен център. В тях са били настанени общо 45 подрастващи.

През 2010 година е закрит Домът за деца, лишени от родителска грижа в Провадия, който е бил с потенциал за 10 деца. От 2015 година не действа и Домът за деца, лишени от родителска грижа в с. Бързица с потенциал 20 места. През 2017 година е закрит и Домът за деца, лишени от родителска грижа " Другарче " във Варна, в който са били настанени 15 деца.

Към момента на територията на региона с ъществуват две профилирани институции за деца. Предстои да бъде осъществена оценка на самостоятелните потребности на настанените в тях подрастващи, което ще разреши извеждането им и прекосяване към грижа в фамилна или близка до фамилната среда, показват от Областния информативен център.

По техни данни към 1 март 2019 година във Варненска област действат 29 обществени услуги за деца с общ потенциал за 819 места и претовареност 865 консуматори.
 Затварят последните сиропиталища до 2021 година
Затварят последните сиропиталища до 2021 година

680 деца и младежи ще бъдат изведени от профилираните институции

От началото на промяната за деинституционализация на грижите за деца у нас броят им в профилирани институции е понижен с 87% - от 7 587 деца през 2010 година до 661 през 2019 година За същия интервал са закрити 108 профилирани институции, в това число и за деца с увреждания.

В момента в институции са настанени 661 деца и младежи . Домовете за медико-социални грижи на територията на страната са 15, като в тях се отглеждат 440 деца. Общо 14 са Домовете за деца, лишени от родителска грижа - в тях са настанени 221 деца и младежи.

Най-големият триумф на промяната за деинституционализация е усъвършенстваното качество на живот на децата, изведени от профилираните институции, показват от Областния информативен център.

Започналата на 18 октомври 2018 година акция " Мисията е допустима " на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014-2020г. ще продължи до същия месец на 2019 година Нейната съществена цел е всяко дете, лишено от родителска грижа, да пораства в фамилна или близка до нея среда и да се осъществя сполучливо в обществото.
 Ще затворим всички домове за деца, когато отворим сърцата си
Ще затворим всички домове за деца, когато отворим сърцата си

Процесът на деинституционализация би трябвало бъде приключен, уверена е Русинова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР