Три големи представления в Западна Европа имаха за броени дни

...
Три големи представления в Западна Европа имаха за броени дни
Коментари Харесай

Артисти от АМТИИ пяха под Махалото на Фуко

Три огромни представления в Западна Европа имаха за броени дни университетските сформира на АМТИИ. Смесеният хор „ Гаудеамус ” взе присъединяване в пролетния фестивал на парижкия университет Paris-Science et Letters от 8 до 13 април. Там артистите бяха по покана на уредника на планове с мултикултурно наличие Лоран Фестас. Пловдивчани извършиха „ Немски реквием ” на Брамс в партньорство с хора на Градския университет на Лондон. Събитието се организира в църквата „ Сент Етиен дю Мон ”, където е конфигурирано първото Махало на Фуко.

В криптата там лежат титани като Волтер, Русо, Декарт, Пиер и Мария Кюри, Виктор Юго и Александър Дюма. Катедралният храм има невероятна звучност и осъществяването на хора с над 100 артисти, оркестърът и солистите Виктория Жунг и Андони Етшарен го трансформират в необикновено прекарване.  

На 11 април пловдивският разбъркан хор изнесе независим концерт в шапката на реномирания парижки колеж „ Анри IV ”. Този път в програмата бяха включени източноправославни песнопения и всемирски творби. На идващия ден хористите гостуваха на младия френски композитор Карол Бефа. Диригентът на „ Гаудеамус ” доцент доктор Весела Гелева бе поканена да взе участие в журито на влиятелния хоров фестивал във Варна тази година.

Другата огромна изява бе на университетския национален хор, оркестър и танцов състав по време на фестивала „ Балкан Трафик ” в Брюксел. В него участваха сформира от всички балкански страни. В продължение на няколко дни те имаха изяви в залите на изложба „ Боз Ар ”. По едно и също време вземат участие над 50 балкански състава - от България, Сърбия, Албания, Босна... Концертите стартират по едно  и също време в разнообразни зали. Логистиката е невероятна. Изпълненията стартират в 6 часа вечерта и завършват в 3 през нощта.

„ Единият ден имахме три концерта един след различен в разнообразни зали. Догодина „ Балкан Трафик ” ще се организира в Пловдив поради Европейска столица на културата, акцентира зам.-ректорът на АМТИИ доцент доктор Костадин Бураджиев.

Шеметно бе представянето на 50-те пловдивски танцьори, хористи и музиканти на 22 април, когато на Гран Плас в евростолицата се изви огромното хоро. „ На площада имаше над 5000 души. Цялото пространство бе заето от белгийски жители и туристи. Направихме голямо хоро, което се изви по целия Гран Плас. Първо на сцената се качиха кукерите на Раковски, по-късно - танцьорите на АМТИИ, които направиха огромното хоро. Признанието ни е, че ние бяхме определени да създадем това хоро ”, споделя господин Бураджиев.

След това националният хор на академията отпътува за Лион. Там взе участие в събитието „ Vibrations du Mond ”. То ще продължи повече от година в музея на „ Confluences ”. Този голям музей има повърхност от 22 000 кв. м и постройката му е висока 44 метра. Има няколко изложбени и една концертна зала и е издигнат навръх мястото, където се събират реките Рона и Сона. Това е най-новият и най-модерен френски музей.

„ Там представихме един план за български фолклор и джаз дружно с Марио Станчев, който преподава в Лион, с китариста Веселин Койчев и със Стунджи. Проектът бе сбъднат първо в Пловдив преди няколко години ”, напомня доцент Бураджиев. Оригиналният концерт бе изпълнен на 29 април. „ С тези изяви нашите сформира демонстрират високото равнище на пловдивската музикална академия ”, уверен е зам.-ректорът на Музикалната академия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР